36 miliard korun. Nokia ohlásila obří ztrátu

Nokia

Nokia Zdroj: profimedia.cz

Čistá ztráta finského výrobce mobilních telefonů Nokia se ve druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 36 miliard korun) z 368 milionů eur před rokem.

Krize v Nokii se výrazně prohlubuje. Bývalý lídr trhu za konkurencí dál zaostává v nabídce chytrých telefonů. Navíc se zhoršují i prodeje mobilů bez operačního systému.

Provozní zisk NokieProvozní zisk Nokie | mobilmania.cz

Tržby NokieTržby Nokie | mobilmania.cz

Zdroj: Mobilmania.cz

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí klesly o 19 procent na 7,54 miliardy eur. Tržby z prodeje chytrých telefonů se propadly o 34 procent na 1,54 miliardy eur.

Více čtěte:

Zoufalá Nokia? Prudké slevy v USA signalizují další potíže

Fitch srazila rating Nokie do spekulativního pásma

Prodej mobilů brzdí: poprvé od roku 2009 klesl

Nokia byla po více než desetiletí největším výrobcem mobilních telefonů na světě. V letošním prvním čtvrtletí ji však podle výzkumné společnosti Gartner předstihl jihokorejský rival Samsung, napsala agentura AP.

Vývoj kurzu akcií Nokie

Nokia, akcieNokia, akcie | Yahoo

Akcie Nokie se teď prodávají za zhruba 1,50 eura, zatímco před lety stály i více než 40 eur. Jen od konce roku 2007 akcie Nokie ztratily skoro 95 procent. Všechny tři hlavní ratingové agentury už hodnotí závazky Nokie známkami ve spekulativním pásmu, tedy jako brak.

„Nokia je v extrémně složité pozici. Aby podpořila prodeje svých přístrojů, potřebuje platit za marketing a reklamu, po ní naopak chtějí, aby dělala všechno jiného, než utrácela,“ poznamenal pro Reuters analytik Ovum Nick Dillon.

Podle analytiků mohou být jednou z příčin potíží Nokie i rychlé změny, k nimž firma sáhla v minulých letech. Zatímco v roce 2010 Nokia spolu s Intelem vyvinula operační systém MeeGo, hned v dalším roce oznámila spojenectví s Microsoftem. Přijala tak jeho operační systém Windows Phone a svoje MeeGo a Symbian de facto odepsala.