41 megapixelů Nokii zřejmě nezachrání

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

Nový mobilní telefon Lumia 1020 má zvrátit pád značky Nokia. Finský výrobce vedl žebříček největších výrobců mobilů na světě čtrnáct let až do loňska, kdy ho porazil Samsung. Analytici pochybují, zda Lumia 1020 bude pro tradičního výrobce symbolickým záchranným kruhem. V Česku se Lumie prodávají lépe díky výraznému snížení cen.

Přednost modelu Lumia 1020 je ukrytá na zadním krytu telefonu, kde je zabudovaný 41-megapixelový fotoaparát. Nokia uživatelům nabízí lepší fotoaparát než konkurenční iPhone 5 nebo Samsung Galaxy S4 Zoom (8 respektive 13 megapixelů), přestože je nutné dodat, že vyšší počet megapixelů automaticky nezaručuje lepší fotky. Inovovat právě technologii focení mělo svou logiku. „Fotografování patří ke třem nejčastějším aktivitám majitelů smartphonů,“ vysvětluje viceprezidentka firmy Jo Harlow.

Nokia Lumia 1020 se začne nejprve prodávat exkluzivně v síti amerického mobilního operátora AT&T (který se rozhodl koupit konkurenční Leap). Prodej bude zahájen 26. července s cenou 299,99 USD s dvouletou smlouvou.
Následně během tohoto čtvrtletí Nokia Lumia 1020 dorazí do Číny a na klíčové evropské trhy. Nokia také plánuje ve spolupráci s operátorem Telefónica dodávat na vybrané evropské a latinskoamerické trhy exkluzivní verzi tohoto telefonu. Nokia Lumia 1020 bude k dispozici ve žluté, bílé a černé.

Podle šéfa Nokie Stephena Elopa ukazuje Lumia 1020 směr, kterým se chce firma do budoucna vydat – cílem je se od konkurence co nejvíce odlišit. „Naše vize stojí na inovaci a skutečné změně. Chceme jít jinou cestou než lídři trhu. Podívejte se na jejich nejnovější produkty, o kterých vždycky tvrdí, že představují budoucnost. Ale jsou ty novinky skutečně inovativní? Skutečně je nejnovější generace smartphonů jiná než ta předchozí?“ ptá se Elop.

Zachrání firmu? Analytici pochybují

Jak nedávno poznamenal server Wired.com pro Nokii představuje Lumia 1020 možná úplně poslední možnost, jak zvrátit nepříznivý vývoj firmy. Analytici však pochybují, zda to bude právě vynikající fotoaparát, který firmu zachrání. Navíc Nokia představila 41 megapixelů už na modelu 808 PureView, který však pokles tržeb nedokázal zastavit, jak upozornila agentura Bloomberg.

„Lumia 1020 je po technické stránce pozoruhodné dílo. Model jako takový ale Nokii nezachrání, firmě nepřinese tolik zisků, kolik by potřebovala. Podíl Nokie na trhu smartphonů v roce 2013 zřejmě klesne na 3 procenta,“ tvrdí na webu The Telegraph analytik Daniel Gleeson. V roce 2012 měla Nokia pětiprocentní tržní podíl.

Podle odborného serveru Wired.com by se měla Nokia zaměřit spíše na aplikace. Telefony finského výrobce, operující na systému Windows, nabízejí „pouze“ 160 tisíc aplikací, zatímco u konkurence jich najdeme až pětkrát tolik.

Pochybnosti o převratnosti novinky má i Francisco Jeronimo z analytické společnosti IDC. „I přes kvality novinky nevěřím, že právě Lumia 1020 zachrání Nokii a stane se výjimečným produktem značky,“ tvrdí a ve shodě s jinými analytiky dodává, že prioritou by měla být pro Nokii především reklama a propagace vlastních produktů. Z pohledu amerického trhu právě v této oblasti Nokia velmi zaostává.

Jak zmiňuje web Pocketnow.com, Lumia 1020 nebude pro Nokii vstupenkou na vrchol. „Podíl na trhu by díky novému telefonu mohl vzrůst odhadem o čtyři procenta. Celkově ale Lumia 1020 na trhu žádné dramatické změny neodstartuje.“

Nokia ořezává náklady všude, kde to jen jde

V posledním čtvrtletí roku 2012 Nokii klesly tržby o pětinu na osm miliard eur. Firma poprvé po více než 20 letech nevyplatila z loňského hospodaření žádnou dividendu. Finský výrobce hledá, kde všude může ušetřit. Před nedávnem uzavřel všechny značkové prodejny. Poslední vlajková prodejna funguje už jen v domovských Helsinkách. Své ústředí ve finském Espoo firma prodala a po té si jej pronajala.

Modelům Lumia pomohlo v Česku výrazné zlevňování

Starší modely Lumia se v Česku prodávají v posledních týdnech o něco lépe. Firma totiž výrazně snížila jejich ceny. Podle údajů srovnávače Heureka.cz se hned tři modely Lumia (konkrétně 520, 620 a 920) dostaly do desítky nejprodávanějších.

„S nástupem agresivní cenové politiky značky Nokia jsme zaregistrovali zhruba pětinásobný nárůst v poptávce,“ potvrzuje produktový manažer obchodů Datart Tomáš Král.

Zvýšený zájem eviduje také Mall.cz. „Mezi červnem a březnem byl trojnásobný nárůst v počtu prodaných kusů, mezi červnem a květnem o 60 procent. Nejúspěšnější model za 1. pololetí je Lumia 610, v červnu se začal dobře prodávat model 520,“ uvedla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová s tím, že ani jeden model Nokie se do první desítky nedostal.

Kompaktům definitivně zvoní hrana, přichází Nokia Lumia 1020