5G síť už je dostupná více než třetině obyvatel. Může pomoci zachraňovat životy

Cars Driving Over Bridge

Cars Driving Over Bridge Zdroj: Vodafone

Mobilní sítě 5. generace mohou najít silné uplatnění i v medicíně
Nabídka telefonů, které 5G podporují, se stále rozšiřuje
3
Fotogalerie

Digitalizace je jedním z možných stimulů hospodářské renesance, která by měla nastat po odeznění koronavirové pandemie. Pro nastupující chytré technologie je stěžejní nová generace mobilních 5G sítí. V České republice je aktuálně dostupná pro více než třetinu populace, v prvních městech se testují projekty, které pátou generaci mobilních sítí využívají.

„Dobrý den, my jsme měli autonehodu. Dědeček narazil, vůbec nevíme do koho,“ telefonovala loni zdravotnické záchranné službě jedna z účastnic simulované autonehody v Karlových Varech. Ukázka s využitím aplikace Záchranka před zraky kamer demonstrovala, jak se díky nové technologii 5G dostanou oči záchranářů téměř okamžitě na místo nehody.

Síť 5G je podstatně rychlejší než předchozí generace mobilních sítí. Co je ale důležitější, zajistí výrazně nižší odezvu a dokáže obsloužit více připojených zařízení najednou. Do hry tak vstupují technologie, které zatím kvůli dlouhým reakčním časům v praxi nemohly dobře fungovat, jako je třeba autonomní řízení vozidel, přenos velmi kvalitního videa obsahujícího rozšířenou realitu (AR) v reálném čase, ale i nové formy lékařské péče a asistence. 5G také umožňuje rozvoj konceptů chytrých měst, důležitým pomocníkem bude i v oblasti vzdělávání, robotiky, telemedicíny, sportu nebo energetiky.

V Česku je v budování pokrytí 5G sítí leaderem Vodafone, který 5G nabízí už ve stovkách měst a obcí. Navazuje tím na pilotní provoz rozjetý v říjnu loňského roku, kdy se 5G dočkalo pět měst a část pražského metra. V současnosti už může síť páté generace využívat 3,5 milionu lidí, přičemž pro její další rozvoj poslouží frekvence, které Vodafone na konci března uvolnil vypnutím zastaralé 3G technologie.

Videopřenos pomáhá při zachraně života

V prvních městech byla 5G síť pod taktovkou Vodafonu spuštěna loni na podzim a projekty, které na ní závisejí, jsou stále v začátcích. V Karlových Varech představila nové funkce zmíněná aplikace Záchranka, šlo o online videopřenos z místa nehody. „S pomocí 5G se obraz z místa neštěstí dostal k záchranářům ve vysokém rozlišení, a to bez výrazného zpoždění při komunikaci. Oči záchranáře se tak na místo dostaly v maximální možné kvalitě. To je při takovém zákroku naprosto stěžejní,“ vysvětluje Filip Maleňák, tvůrce a ředitel Aplikace Záchranka. Město Karlovy Vary chce v budoucnu také testovat využití 5G v autobusech. Cestující mohou už nyní na zastávkách vidět, za jak dlouho přijede jejich spoj, nová síť ale zajistí rychlejší odezvu tohoto monitoringu v reálném čase.

 

Technologie 5G je klíčová také pro spuštění testování autonomních vozidel. K bezkolizní jízdě bez řidiče je potřeba přenos velkého množství dat z různých senzorů a kamer a zároveň velmi rychlá odezva pro komunikaci s okolním prostředím a operátorem. V budoucnu bude možné, že autonomní vozidla s podporou 5G sítě povedou ke snížení počtu nehod způsobených lidskou nepozorností. Videokamery, radary, a další instalované technologie totiž umožní získat přehled o situaci kolem vozidla v plném rozsahu 360°. „Vozidla budou mít schopnost pracovat s velkým množstvím potřebných informací a zjednodušit, nebo dokonce umožnit jízdu i lidem, kteří by doposud řídit nemohli, třeba z důvodu zdravotního postižení,“ popisuje Tomáš Elbl, ředitel strategie Vodafonu.

Všudypřítomné dezinformace

Zavádění 5G sítí neušlo v minulém roce pozornosti konspirátorů. Mobilní operátoři se s různými hoaxy souvisejícími s 5G potýkají už od doby, kdy došlo ke spuštění prvních sítí v zahraničí a tato vlna se později přesunula i k nám. Na veřejnost začaly dezinformace pronikat zejména v době, kdy se v médiích objevovaly informace o chystané aukci potřebných frekvencí. Objevovaly se dokonce spekulace o spojitosti mezi 5G sítěmi a epidemií nemoci covid-19, které musela vyvracet i některá ministerstva.

„Zdá se, že nejsilnější vlna dezinformací již opadla,“ říká Tomáš Elbl. Kromě osvětových kampaní může být důvodem také narůstající počet uživatelů, kteří mají s 5G přímou zkušenost. Těch bude dále přibývat. „Zákazníci budou postupně více obměňovat své smartphony za modely, které budou 5G standardně podporovat. Nabídka je již nyní široká a neustále přichází na trh další modely, a to i za velmi příznivé ceny. Stejně tak rozšíříme paletu aplikací, které plně využijí potenciál 5G sítí, zejména v oblasti zábavy,“ dodává Elbl.