Air - Telecom získá provozovatele U:fona za 21 milionů

Společnost Air - Telecom ovládne firmu MobilKom, která provozuje mobilní síť U:fon, za cenu 21 milionů korun. Konečná nabídka byla o milion korun vyšší než návrh společnosti Ultranet. Vyplývá to z vyjádření insolvenční správkyně v insolvenčním rejstříku.

Kupní smlouvu bude ještě schvalovat insolvenční soud. Vybraný kupec musí zaplatit do sedmi dnů, pokud peníze nesloží, prodají věřitelé MobilKom Ultranetu.

Air - Telecomu přitom k vítězství stačila nabídka, kterou předložil již dříve. Ani Ultranet bývalého generálního ředitele MobilKomu Tomáše Budníka svou předchozí nabídku nezvýšil. Nový uchazeč, společnost TEX CZ, svůj návrh nestihl podat v termínu a věřitelský výbor jej neakceptoval.

Prodejem se má MobilKom zbavit konkurzu kvůli vysokým závazkům z minulosti a dál pokračovat v nabídce služeb. Celkové závazky byly přes dvě miliardy Kč, největší představoval úvěr od China Development Bank.

U:fon má kolem 110 tisíc zákazníků, což je o desetinu méně než na začátku roku. Poskytuje jim rychlý mobilní internet a hlasové služby v síti CDMA. Nové klienty začal v červnu lákat nabídkou mobilního volání do všech sítí za korunu. Objevily se spekulace, že by se infrastruktura U:fona mohla hodit PPF, která usiluje o vytvoření čtvrtého mobilního operátora.

Air - Telecom je dceřiná firma společnosti N&F Marketing Group, která zvítězila ve výběrovém řízení upořádaném insolvenčním správcem. N&F Marketing Group se mimo jiné zabývá přímým prodejem prostřednictvím obchodních zástupců a cíleným marketingem. Jedním z jejích zákazníků byl právě U:fon. Služby poskytovala i Telefónice, T-Mobilu, Kooperativě nebo České spořitelně.