Albertina, spojení české tradice a očekávání obchodního zisku

Albertina

Albertina Zdroj: Albertina

Databáze firem Albertina je synonymem pro maximum informací o českých či slovenských společnostech. Jedná se o databázi na DVD se sofistikovaným obslužným softwarem, který díky dvěma stovkám výběrových kritérií umožňuje snadné marketingové výběry potenciálních klientů. Mimo to databáze obsahuje také skóringové hodnocení firem, informace o platební morálce, dluzích, insolvencích či finanční výkazy. Díky těmto kritériím můžete již před oslovením oddělit solventní klienty od nesolventních.

Tradice

Albertina je v současnosti nejdéle používaná databáze firemních informací. Je tomu již téměř 20 let, kdy vznikl první CD-ROM, na kterém byla vypálena data o firmách tehdy působících na trhu v ČR a na Slovensku. Bylo to v době, kdy CD mechanika byla vzácností cenou dosahující celého PC. Od té doby se změnilo mnoho, CD nahradilo DVD a nyní již ani jedno DVD nestačí. Možná vás nyní napadlo, proč používat obstarožní média když většina systémů funguje přívětivě on-line. Zcela praktických důvodů je hned několik, nejzásadnější je však rychlost vyhledávání a exportů, které jakýkoli on-line není schopen.

Tato čistě B2B databáze firem a organizací umožňuje kombinovat více, než 200 vyhledávacích kritérií, fultextové vyhledávání v údajích na obchodním rejstříku, živnostenském rejstříku, ve všech registračních údajích a mnohé další. Databáze firem obsahuje informace o všech subjektech s IČ, aktuálně se jedná o více než 2,7 miliónů subjektů. Pochopitelně všechny vyhledané údaje je možno exportovat do textových, tabulkových i databázových souborů. Připraveny jsou i exporty podporující následný import do manažerských ERP či firemních CRM systémů.

Očekávání

Vše již zmíněné podtrhuje funkčnost a tradici řešení. Je však důležité položit si jednoduchou otázku: „V čem je unikátní a proč jí vůbec využívat?

Jednoduchá odpověď zní „Protože nabízí nejenom aktuální data o všech podnikatelských subjektech v ČR a SR, ale umí chránit před potenciálně nebezpečnými transakcemi.“ A nyní detailněji i s příkladem…

Kvantita ale není to nejdůležitější, v čem databáze firem Albertina pomáhá svým uživatelům. Díky informacím o platební morálce společností lze zjistit, zda společnost platí své faktury včas, nebo jestli je již zadlužena a vy jste Ti poslední, kteří mají to štěstí, a ještě dostáváte za své služby zaplaceno. Díky tomu můžete rizikové partnery nahradit za bezproblémové, nebo nesolidním nastavit takový platební režim, který vás neohrozí.

Zkusíme se blíže podívat např. na odvětví IT. Jak již bylo napsáno, v oblasti IT působí v ČR více než 40 tisíc subjektů – více než 6 000 z tohoto počtu jsou právnické osoby. 5 300 společností mělo obrat v roce 2009 nebo 2010 vyšší, než 1 mil. Kč. Platební morálku lze sledovat u téměř 2 500 společností z IT. Více než 2 100 má tuto platební morálku průměrnou a lepší, což signalizuje dobré postavení IT firem v rámci ostatních společností působících v ČR. Z popsaných ukazatelů je jasné, že IT odvětví je velmi stabilní a prosperující část ekonomiky ČR.

Tento fakt potvrzuje i nadstandardní úroveň skóringového hodnocení – předpoklad úpadku všech firem v ČR a SR pro příštích 12 měsících, počítaná z mnoha tzv. tvrdých (především účetní závěrky) i měkkých (informace o složení managementu, lokalitě a podobné) údajů, které jsou v databázi k dispozici.

Jakékoli podrobnější informace vám rádi poskytneme v kterékoliv kanceláři společnosti Creditinfo Czech Republic.