Alibaba překonala očekávání, čínskému gigantovi se vyplácí reorganizace a chystá se na burzu

Alibaba Group hlásí zisk.

Alibaba Group hlásí zisk. Zdroj: Reuters

Čínský internetový obr Alibaba Holding Group výrazně překonal očekávání a hlásí nárůst zisku o více než polovinu. Společnosti se vyplácí rozsáhlá reorganizace, v rámci níž se letos rozdělila na šest samostatných divizí a o něco později také změnila šéfa. Jednotlivé divize se teď chystají na vstup na burzu. 

Zisk Alibaby vzrostl v prvním fiskálním kvartále meziročně o 51 procent na 34,33 miliardy jüanů (zhruba 105 miliard korun). Tržby ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, se zvýšily o 14 procent na 234,16 miliardy jüanů. 

Alibaba těží z oživení spotřebitelské důvěry po loňském útlumu, za kterým stála přísná opatření čínských úřadů proti šíření koronaviru. Čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na téměř 225 miliard jüanů, informovala agentura Reuters.

„Společnost Alibaba dosáhla dobrého čtvrtletí, neboť pokračujeme v reorganizaci, která začíná vnášet novou energii do našich podnikatelských aktivit,“ uvedl šéf podniku Daniel Zhang. „Prostřednictvím této transformace chceme podpořit inovace a vitalitu naší organizace a umožnit jednotlivým divizím zaměřit se na dlouhodobý růst,“ dodal.

Alibaba začátkem letošního roku oznámila plány na restrukturalizaci do šesti jednotek. Její krok přichází dva roky po regulačních zásazích do čínského technologického sektoru. Firma očekává, že všechny její jednotky s výjimkou divize elektronického obchodu zaměřené na Čínu budou usilovat o externí financování a vstoupí na burzu.

V červnu firma oznámila, že Zhanga v jejím čele v září vystřídá Eddie Wu, který má nyní na starosti divize pro internetový prodej Taobao a Tmall. Zhang bude řídit divizi Alibaba Cloud Intelligence, která se věnuje cloudovým službám a umělé inteligenci (AI).