Alibaba se rozpadne na šest samostatných divizí. Reaguje na tlak čínské vlády

Kanceláře Alibaby v Pekingu

Kanceláře Alibaby v Pekingu Zdroj: Reuters

Zakladatel a hlavní akcionář Alibaby Jack Ma se nečekaně objevil v Číně těsně před tím, než společnost oznámila restrukturalizaci.
2
Fotogalerie

Čínský internetový gigant Alibaba se rozdělí na šest samostatných divizí. Podle expertů jde o reakci na tlak čínské vlády, která chce omezit rostoucí vliv velkých technologických společností. Firma plány na restrukturalizaci oznámila poté, co se její zakladatel a jeden z největších soukromých akcionářů Jack Ma po více než roce nečekaně objevil znovu v Číně.

Každá ze šestice nových divizí Alibaby bude mít vlastního obchodního ředitele i správní radu tak, aby se urychlil proces rozhodování a aby každá z divizí mohla sama hledat možnosti získávání dalšího kapitálu. Ve hře je i potenciální vstup na burzu. Akcie Alibaby v reakci na oznámení v úterý vzrostly o 12 procent. Stoupaly i akcie největších konkurentů Alibaby, tedy společností JD.com a Tencent.

Šéfem nové holdingové společnosti, pod kterou budou jednotlivé divize spadat, se stane dosavadní CEO Alibaby Daniel Čang. Ten bude zároveň ředitelem Cloud Intelligence Group, tedy divize, která se zaměří na cloudový byznys a umělou inteligencí. Další části firmy budou rozděleny následovně: Global Digital Commerce Group (zámořský e-commerce byznys), Local Services Group (mapy a doručovací služby), Cainiao Smart Logistics (logistika) a Digital Media and Entertainment Group, která se zaměří na zábavní průmysl. Divize Taobao Tmall zůstane jako jediná plně ve vlastnictví Alibaby.

Ve světle nových zpráv ohledně rozdělení Alibaby se může znovu začít projednávat dříve chystaný primární úpis akcií společnosti Ant Group. Ta měla během svého IPO nastřádat 34,5 miliardy dolarů, což by bylo největší IPO v historii, nakonec ale Čína na podzim 2020 vstup na burzu stopla. Alibaba stále vlastní třetinu akcií Ant Group, která provozuje AliPay, což je jedna ze dvou dominantních čínských platebních aplikací.

Rozdělení Alibaby připomíná podobný postup Googlu, který v roce 2015 vytvořil holdingovou společnost Aplhabet, pod kterou spadají všechny podniky Googlu. A další firmy můžou Google i Alibabu následovat. Federální vláda USA totiž v posledních letech žalovala společnosti Google i Meta kvůli zneužívání jejich monopolu a Evropská unie chystá antimonopolní zákon, který by měl přímo cílit na americké technologické giganty.

„Rozdělení společnosti na různé části téměř jistě souvisí se snahou uniknout pozornosti antimonopolních úřadů,“ řekl pro New York Times Graham Webster ze Stanfordovy univerzity. „To je problém, který se netýká jenom Alibaby, ale i ostatních velkých společností v Číně,“ dodal.

„Vypadá to, že rozpad Alibaby je přímo řízen Pekingem,“ komentoval pak pro CNN investiční ředitel společnost Kaiyuan capital Brock Silvers. Nečekané vystoupení Jacka Ma pak podle něj bylo součásti mediálního plánu, který měl v kritickém okamžiku oznámení restrukturalizace pomoci akciím Alibaby na burze.

Rozdělení firmy na šest divizí tak může být dalším důsledkem změny ekonomické politiky Číny v čele se znovuzvoleným prezidentem Si Ťin-pchingem ve vztahu k velkým technologickým společnostem. Tažení proti technogigantům, jehož součástí bylo kromě zmíněného stopnutí vstupu Ant Group na burzu i rekordní pokuta ve výši 61 miliard korun, kterou Alibaba dostala v roce 2021, se totiž podle všeho bude ještě stupňovat.

Vedení Číny začalo už v roce 2020 mluvit o nutnosti stopnout nekontrolovatelné rozpínání kapitálu a došlápnout si na monopoly. Od té doby začala Čína masivněji regulovat internetové podnikatele, soukromé školství nebo obchody s nemovitostmi. Někteří odborníci naopak očekávají, že je restrukturalizace Alibaby signálem zmírňování regulování ze strany čínské vlády.