Překvapení ve vedení Alibaby. Čínský internetový gigant v rámci přestavby mění šéfa

Nový předseda představenstva Alibaby Joseph Tsai vlastní basketbalové Brooklyn Nets.

Nový předseda představenstva Alibaby Joseph Tsai vlastní basketbalové Brooklyn Nets. Zdroj: Reuters

Čínská technologická společnost Alibaba, která v březnu oznámila rozdělení na šest divizí, mění po čtyřech letech šéfa. Dosavadní CEO a předseda představenstva Daniel Čang se soustředí na vedení cloudové divize, která se chce osamostatnit a do konce roku vstoupit na burzu. Jeho funkce převezmou Joseph Tsai a Eddie Wu, spoluzakladatelé a dlouholetí manažeři internetového gigantu.

„Na tuhle výměnu je ideální čas, zvláště když si uvědomíme, jak důležitá je Alibaba Cloud Intelligence Group a že směřuje k úplnému osamostatnění,“ prohlásil oficiálně Čang s tím, že cloudová divize si vyžaduje jeho plnou pozornost. Alibaba už schválila její vyčlenění a do konce roku se očekává vstup na burzu.

Čang stál v čele společnosti od roku 2019, kdy nahradil zakladatele společnosti, byznysmena a filantropa Jacka Maa. Ten se až do jara kvůli kritice čínské vlády příliš neukazoval na veřejnosti a ve firmě, kterou v roce 1999 spoluzakládal, zůstal jen jako jeden z nejvýznamnějších akcionářů. Jeho nástupce Čang byl v době uvedení do funkce považován za jednu z nejnadějnějších byznysových hvězd společnosti, pozornost na sebe upoutal hlavně v roli architekta takzvaného Singles’ Day, z něhož se pod jeho vedením stala největší nákupní událost na světě.

O jeho dosavadní pozice se rozdělí dva dlouholetí manažeři Alibaby. Novým předsedou představenstva bude Joseph Tsai, výkonným ředitelem se stane Eddie Wu, oba spoluzakladatelé společnosti a členové „nejstarší staré gardy“, jak o nich mluví šéf čínské poradenské firmy BDA China v článku New York Times.

Do funkce předsedy představenstva nastupuje spoluzakladatel Alibaby a dosavadní místopředseda Joseph Tsai, tchajwansko-kanadský podnikatel a právník, který mimo jiné vlastní basketbalový tým Brooklyn Nets hrající v NBA. Tsai má podle některých zaměstnanců velmi blízké vztahy se spoluzakladatelem Jackem Maem. Dvojice na přelomu milénia společně dotáhla investici od Goldman Sachs a SoftBank a zrealizovala vstup Alibaby na newyorskou burzu v roce 2014, kde zaznamenala druhé největší IPO ve světové historii.

Nový CEO Alibaby Eddie Wu v minulosti dohlížel na klíčový e-commerce byznys firmy a působil jako hlavní technický ředitel firmy. Pod jeho vedením se z online platební platformy Alipay stala světově největší metoda digitálního placení, která v roce 2013 předběhla americký PayPal, v němž působil i Elon Musk. Povýšení Eddieho Wua do role CEO naznačuje, že Alibaba se nadále primárně soustředí na e-commerce, řekl pro CNBC šéf společnosti WPIC Jacob Cooke.

Změny ve vedení jsou součástí dosud největší restrukturalizace společnosti, tedy rozdělení na šest samostatných divizí. Kromě zmíněné Cloud Intelligence Group, kterou povede Čang, jde o Global Digital Commerce Group (zámořský e-commerce byznys), Local Services Group (mapy a doručovací služby), Cainiao Smart Logistics (logistika) a Digital Media and Entertainment Group, která se zaměří na zábavní průmysl. Divize Taobao Tmall má jako jediná zůstat plně ve vlastnictví Alibaby.

Strukturální změny jsou reakcí na tlak čínské vlády, která se dlouhodobě snaží omezovat vliv velkých technologických společností. Restrukturalizace Alibaby připomněla postup Googlu, který v roce 2015 podobně založil holdingovou společnost Alphabet, pod kterou sdružil všechny podniky.

Experti rozdělení Alibaby na jaře interpretovali jako snahu uniknout pozornosti antimonopolních úřadů. Restrukturalizace také mohla být dalším důsledkem změny ekonomické politiky Číny ve vztahu k technogigantům. Čínská vláda už dříve nečekaně zarazila vstup firmy Ant Group na burzu. Alibaba už také v roce 2021 dostala rekordní pokutu ve výši 61 miliard korun.