Amazon podle úřadů nutil spotřebitele, aby se zaregistrovali do služby Prime. Akcie firmy padají

Společnost Amazon čelí v USA žalobě kvůli službě Prime.

Společnost Amazon čelí v USA žalobě kvůli službě Prime. Zdroj: Reuters

Americká Federální obchodní komise (FTC) ve středu podala žalobu na společnost Amazon. Obří internetový prodejce podle ní zapsal miliony uživatelů bez jejich souhlasu do své placené služby Amazon Prime a ztížil jim zrušení služby. FTC o tom informovala na svém webu. Amazon na žádost o komentář zatím nereagoval. FTC vyšetřuje procesy registrace a zrušení služby Prime od března roku 2021.

„Amazon záměrně podvedl miliony spotřebitelů, aby se nevědomky zaregistrovali do služby Amazon Prime,“ uvedla FTC. Internetový prodejce podle komise používal manipulativní, nátlakové nebo klamavé provedení uživatelského rozhraní, aby oklamal spotřebitele a přiměl je k registraci do automaticky obnovovaného předplatného služby Prime.

Služba Amazon Prime nabízí rychlou dopravu zdarma na miliony položek, různé slevy, přístup k filmům i hudbě a další výhody. Předplatitelé této služby ve Spojených státech obvykle platí 139 dolarů ročně (kolem 3000 korun) a tvoří velkou část objemu prodejů společnosti. Prime má více než 200 milionů členů po celém světě.

FTC uvedla, že Amazon ročně generuje z předplatného Prime tržby 25 miliard dolarů. „Jedním z hlavních obchodních cílů společnosti Amazon - a hlavním obchodním cílem Prime - je zvyšování počtu předplatitelů,“ uvedla dále Federální obchodní komise.

V žalobě se uvádí, že Amazon v dubnu pod značným tlakem FTC změnil postup při rušení předplatného, ale v porušování předpisů dále pokračuje. Regulátor požaduje finanční postih a soudní zákaz, aby se zabránilo budoucímu porušování předpisů.

„Amazon lidi oklamal a bez jejich souhlasu je lapil do opakovaných předplatných, čímž uživatele nejen frustroval, ale také je připravil o značné peníze,“ píše v prohlášení předsedkyně FTC Lina Khanová. Akcie internetového prodejce na zprávu reagovaly poklesem, ve středu večer středoevropského času klesly o 0,8 procenta na 124,8 dolaru za akcii.