Anonymous odstavili web České protipirátské unie

stránky České protipirátské unie

stránky České protipirátské unie Zdroj: cpufilm.cz

Hackerská skupina Anonymous splnila to, co ohlásila. Večer zahájila útok na web České protipirátské unie cpufilm.cz. Ten pak byl po 18. hodině většinu času nedostupný. Čeští a slovenští příznivci Anonymous útok potvrdili několika statusy na Facebooku. „Naše ciele sú jednoznačné. Chceme dokázať, že Anonymous sú silní v Česku aj na Slovensku,“ vysvětlil důvody útoku pisatel s přezdívkou SAnnoK pro Živé.sk.

„Dnešní den se bude konat operace #OpCPU. Dnešní den je dnem, kdy ukážeme naši sílu. Očekávejte nás,“ varovali ještě před útokem hackeři. Do akce mělo být zapojeno několik stovek počítačů. Po 18. hodině opravdu stránky České protipirátské unii přestaly na čas fungovat.

Útok na Českou protipirátskou unii byl veden bezesporu jako protest související s odstavením služby Megaupload.com. Můžeme si domyslet, že se jednalo o klasické napadení webu prostřednictvím DDoS, tedy přetížení serveru a jeho nepřístupnost pro ostatní uživatele. Na cílový web nemá takový útok zpravidla žádný fatální dopad, ovšem upoutá média a zaslouží se o kýžené šíření informací o daném problému.

Stránky České protipirátské unie po útoku Anonymous

Stránky České protipirátské unie po útoku AnonymousStránky České protipirátské unie po útoku Anonymous | Zive.skZdroj: Živé.sk

ČPU se na předem oznámený útok prý nijak speciálně nepřipravila. „Česká protipirátská unie zaznamenala pokusy o přetížení webové stránky www.cpufilm.cz již v neděli odpoledne a je si vědoma i útoku ohlášeného na dnešní den. Přijali jsme proto běžná bezpečnostní opatření, nicméně prioritní pro nás zůstává naše běžná činnost, tj. mimo jiné vyhledávání a mazání nelegálních kopií filmů na internetu a shromažďování důkazů proti pachatelům trestných činů, kterou ohlášený útok, ať již bude či nebude úspěšný, nijak neomezí,“ oznamoval web ČPU ještě před útokem.

Akce je součástí celosvětových aktivit hackerů, kteří protestují proti omezování svobody internetu. Hackeři z Anonymous ve čtvrtek zaútočili na web amerického ministerstva spravedlnosti, Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a hudebních a filmových společností, například Universal Music. Během víkendu napadli i weby polských a francouzských úřadů.