Antimonopolní úřad prověřuje nákup společnosti Ringier Axel Springer CZ

ringier

ringier Zdroj: ctk

Změnu vlastníka společnosti Ringier Axel Springer CZ, která je největším vydavatelem deníků na českém trhu, začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zahájil správní řízení.

Vydavatele deníků Blesk a Aha! koupili podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Ohodnocení společnosti činí 170 milionů eur, přibližně 4,7 miliardy korun. Původní vlastník Ringier Axel Springer Media AG zároveň prodal svou účast v české První novinové společnosti (PNS), jejímž hlavním předmětem činnosti je distribuce tisku.

Návrh na schválení majetkových změn podala na ÚOHS společnost Rongosor, která má nově kontrolovat Ringier Axel Springer CZ a jejím prostřednictvím Ringier Axel Springer Print CZ. Podle obchodního rejstříku je jediným akcionářem Rongosoru Křetínský, Tkáč je předsedou dozorčí rady firmy, která byla založena loni v listopadu.

ÚOHS bude posuzovat oblast vydávání periodického tisku, poskytování reklamy prostřednictvím periodického tisku a internetu a oblast internetového zpravodajství a publicistiky. Rozhodnout o povolení spojení firem by měl do měsíce.

Původní vlastník, který je společným podnikem Ringier AG a Axel Springer SE, loni v prosinci uvedl, že se nadále chce soustředit na další rozšiřování svého obchodu v Polsku, Srbsku a na Slovensku, kde už zaujímá silné postavení v oblasti digitálního tisku.

Vydavatelství ovládají čeští vlastníci

Transakce je pokračováním trendu ovládání domácích vydavatelů českými vlastníky. Naposledy se tak stalo v případě společnosti Mafra, která vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny a jež se stala součástí mediální divize podnikatele a vicepremiéra Andreje Babiše. Miliardář se přitom zajímal i o Ringier Axel Springer, z této transakce ale nakonec sešlo.

Křetínský se mezi české miliardáře údajně poprvé dostal poté, co v roce 2009 spolu se skupinou J&T Patrika Tkáče a Ivana Jakaboviče a skupinou PPF založil Energetický a průmyslový holding (EPH).

Ringier Axel Springer CZ vedle Blesku vydává také tituly Aha! a Sport nebo časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby či Svět motorů. V roce 2012 společnosti stoupl zisk před zdaněním o 55 milionů na 498,2 milionu korun. Pomohlo k tomu mimo jiné vyplacení dividendy 141 milionů korun z dceřiné firmy Ringier Axel Springer Print CZ, jež zahrnuje dvě tiskárny. Celkové výnosy klesly o 8,7 procenta na 2,096 miliardy korun. Hlavní příčinou byl pokles inzertních výnosů a prodaného nákladu vlivem zvýšení DPH.