Apple jde do další bitvy se Samsungem, tentokrát kvůli smartphonu

Samsung, Galaxy Nexus

Samsung, Galaxy Nexus Zdroj: CTK

Americká společnost Apple stupňuje tlak v právním boji s jihokorejským konkurentem Samsung Electronics. Tentokrát se zaměřila na chytrý telefon využívající nejnovější software Android od firmy Google.

Spor by se mohl dotknout i dalších modelů telefonů s Androidem. Apple požádal soud v Kalifornii, aby zablokoval prodej nového chytrého telefonu Galaxy Nexus od Samsungu, který používá nejnovější verzi Androidu nazvanou Ice Cream Sandwich. Podle Applu porušuje čtyři jeho patenty, včetně některých nových funkcí, jako je hlasové vyhledávání.

Galaxy Nexus je vůbec prvním telefonem, který použil nejnovější verzi Androidu. Později novou verzi začaly používat také firmy HTC či Motorola Mobility. Obě vedou rovněž právní spory s Applem.

Apple v žalobě uvedl, že Galaxy Nexus porušuje patenty některých funkcí, které patří mezi charakteristické znaky produktů Applu. Jsou mezi nimi možnost odemknout telefon posunutím obrazu nebo vyhledávání informací hlasem.

Podle nezávislého odborníka na patenty Floriana Meullera by se případné rozhodnutí o porušení patentu dotklo i Googlu, který by nemohl popřít, že je také zodpovědný za porušení patentů. Žaloba byla podle něj podána nejprve na Galaxy Nexus, protože je nový a důležitý.

Samsung Galaxy NexusSamsung Galaxy NexusSamsung Galaxy Nexus

Samsung na dotaz agentury Reuters uvedl, že byl o žalobě informován. Dodal, že hodlá i nadále prosazovat svá práva k duševnímu vlastnictví a bránit se útokům Applu.

Nová žaloba je další bitvou v boji konkurenčních firem Apple a Samsung. Boj začal Apple loni v dubnu v USA, kdy obvinil Samsung, že jeho tablety a chytré telefony kopírují iPhony a iPady od Applu. Tento spor stále ještě neskončil, Applu se však nepodařilo předběžným opatřením zabránit Samsungu v prodeji jeho telefonů a tabletů. Firmy vedou více než 20 právních sporů v nejméně deseti zemích světa.

Apple a Samsung se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety. V případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou Nokii, která je nyní třetí. Samsung je rovněž hlavním dodavatelem Applu.