Apple letos podlehne tabletům se systémem Android

iPad mini

iPad mini Zdroj: ctk

Tabletů s operačním systémem Android od internetového gigantu Google bude letos na trzích poprvé víc než zařízení iPad americké technologické společnosti Apple.

Zákazníci dávají stále více přednost zařízení menších rozměrů. Podíl iPadů na trhu by se měl snížit z loňských 51 procent na 46 procent. Naopak tablety využívající Android by měly podíl zvýšit z loňských 42 procent na 49 procent. Prognózu představila analytická společnost International Data Corp.

Samsung, AppleSamsung, Apple | profimedia.cz

Apple a jeho konkurent Samsung

Její Analytici předpokládají, že celkem se letos prodá 190,9 milionu různých tabletů. Ve srovnání s odhady prodeje za loňský rok jde o nárůst o 49 procent, napsala agentura AFP.

Společnostem Google a Amazon se loni podařilo oslovit mnoho zákazníků s tablety Nexus Seven, respektive Kindle, který využívá verzi operačního systému Android. S novým pokusem o vlastní tablet rovněž na základě Androidu přišel nedávno i americký výrobce počítačů Hewlett-Packard. V listopadu se na pultech obchodů objevila čtvrtá generace tabletu od Applu iPad mini.

Podle odhadů IDC se od nynějška do konce roku 2017 na celém světě prodá 350 milionů tabletů.