Apple na čínském trhu slábne

Apple v Číně

Apple v Číně Zdroj: ctk

Americký technologický gigant Apple ve třetím čtvrtletí klesl na čínském trhu s chytrými telefony na šestou příčku kvůli ostré konkurenci ze strany čínských výrobců. Uvedla to výzkumná společnost IDC. Ve druhém čtvrtletí patřila Applu čtvrtá příčka.

Podíl Applu na čínském trhu s chytrými telefony ve třetím čtvrtletí podle IDC činil méně než deset procent. Zpráva společnosti IDC přišla poté, co akcie Applu ve středu prudce oslabily kvůli obavám z rostoucí konkurence.

Vývoj akcií Apple za pět let

Graf 6. 12. 2012.Graf 6. 12. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Akcie se propadly o 6,4 procenta a zaznamenaly nejvýraznější denní propad za téměř čtyři roky. Tržní hodnota Applu tak klesla o téměř 35 miliard dolarů na necelých 507 miliard dolarů (9,8 bilionu korun). Apple nicméně zůstává nejhodnotnější firmou ve Spojených státech.

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia naopak posílil téměř o deset procent poté, co ve středu ohlásila dohodu o partnerství s čínským operátorem China Mobile. Ten bude v rámci dohody prodávat novou verzi telefonu Lumia uzpůsobenou pro čínský trh. China Mobile je podle počtu uživatelů největším mobilním operátorem na světě.