Apple prodal přes pět milionů telefonů iPhone 5, zásoby došly

Sydney byla prvním místem, kde se začal iPhone 5 prodávat, a to v 8:00 hodin místního času (o půlnoci SELČ). Zájemci si mohli odnést nejvýše dva přístroje. Několik dní čekali na telefon před obchodem i fanoušci v Londýně.  (Foto ČTK)

Sydney byla prvním místem, kde se začal iPhone 5 prodávat, a to v 8:00 hodin místního času (o půlnoci SELČ). Zájemci si mohli odnést nejvýše dva přístroje. Několik dní čekali na telefon před obchodem i fanoušci v Londýně. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Fanoušci Applu zaplnili obchody v Sydney, Hongkongu, Tokiu a Singapuru, kde se dnes ráno místního času začal prodávat nejnovější iPhone 5. Podobná situace byla v Británii, Německu a Francii. (Foto ČTK)
Nový iPhone se dnes začne prodávat také v USA a Kanadě a 28. září v dalších 22 zemích včetně České republiky.  (Foto ČTK)
Před obchody Applu v Austrálii, Japonsku, Británii, Německu a Francii se tvořily dlouhé fronty těch, kteří chtěli mít nejnovější verzi oblíbeného chytrého telefonu jako první. V Singapuru a Hongkongu se museli zájemci zapsat na internetu a poté si mohli v domluveném čase svůj přístroj vyzvednout. Místní operátoři hlásí rekordní objednávky.  (Foto ČTK)
Nový iPhone 5 je tenčí a lehčí, má větší obrazovku, rychlejší procesor a aktualizovaný software. Může pracovat v rychlejší mobilní síti čtvrté generace. Do konce roku se má prodej přístroje rozšířit do 100 zemí. (Foto ČTK)
Apple oznámil, že obdržel během prvních 24 hodin po zahájení předprodeje více než dva miliony objednávek na iPhone 5, což byl dvojnásobek ve srovnání s předchozím modelem iPhone 4S. Vysoké objednávky hlásí rovněž mobilní operátoři v Asii, což vyvolává obavy, zda firma bude mít dostatek výrobních kapacit k uspokojení poptávky. Analytici odhadují, že Apple do konce září dodá na trh až deset milionů nových iPhonů.  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Apple prodal za první tři dny prodeje přes pět milionů kusů svého nejnovějšího mobilního telefonu iPhone 5 a vyprodal jeho zásoby. Poptávka po nové generaci telefonu překonala očekávání firmy, takže počáteční zásoby nestačily uspokojit všechny zájemce. Značná část zákazníků si tak bude muset počkat na nový iPhone do příštího měsíce.

Apple zahájil prodej nových iPhonů v pátek v metropolích Asie, západní Evropy a Severní Ameriky. O více než týden dříve na něj začal přijímat objednávky a během prvních 24 hodin po zahájení předprodeje získal více než dva miliony objednávek, dvojnásobek ve srovnání s předchozím modelem iPhone 4S. Akcie firmy díky tomu počátkem minulého týdne překonaly hranici 700 dolarů a v pátek jejich kurz vystoupil na nový rekord 705,07 dolaru.

Nákupní horečka v režii Apple

Nový model má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze. Od tohoto pátku by se měl začít prodávat v České republice a dalších 21 zemích. Do konce roku bude na prodej ve více než 100 zemích světa. Telefony iPhone se na celkových tržbách společnosti Apple podílejí zhruba polovinou. Firma v uplynulém finančním čtvrtletí zvýšila celkové tržby o 23 procent na 35 miliard dolarů.