Apple se Samsungem se pere, Nokia se raduje

Nokia, Lumia 900

Nokia, Lumia 900 Zdroj: profimedia.cz

Prohra Samsungu v soudním sporu s Applem netěší jen vítěznou americkou firmu, ale i finskou Nokii a potažmo americký Microsoft. Verdikt v neprospěch Samsungu totiž škodí všem výrobcům telefonů s operačním systémem Android od Googlu. Nokia v žadném velkém patentovém sporu není a ve spolupráci s Microsoftem chce na trhu smartphonů prorazit s ekosystémem Windows. Na oslabení pozice Androidu už reagovaly akcie Nokie výrazným růstem.

Samsung po verdiktu amerického soudu čeká obtížnější období. Akcie firmy reagovaly během dnešního obchodování na prohru v klíčovém patentovém sporu poklesem o téměř 8 procent. Očekává se ale, že těžší časy čekají i ostatní výrobce na platformě Googlu.

„Jsem si jistá, že výrobci z ekosystému Androidu se ptají sami sebe, jak dlouho bude trvat, než se také stanou terčem Applu,“ zhodnotila to pro server Bloomberg Carolina Milanesi z výzkumné společnosti Gartner.

V pozadí se raduje finský výrobce. „Vedle Applu může z verdiktu nejvíc vytěžit Microsoft a Nokia,“ poznamenal pro Reuters analytik Nordea Sami Sarkamies. Souhlasí s tím podle všeho i investoři, protože akcie Nokie stoupaly až o 10 procent.

Vývoj akcií Nokie za poslední rok

Vývoj akcií Nokie za poslední rokVývoj akcií Nokie za poslední rok | Yahoo

Telefony s operačním systémem Android mají v současnosti asi 65 procent světového trhu. Nokia se snaží ve spolupráci s Microsoftem prorazit s Windows Phony, zatím s nimi ale nemá ani 5 procent trhu.

„Myslíme si, že opravdovým vítězem je Microsoft a ekosystém Windows Phone,“ cituje Reuters analytiky Nomury. „Androidy se perou s Applem, Microsoft čeká za rohem a připravuje nástup. Je ve velmi dobré pozici, aby uživatele přiměl k přestoupení od Androidu k Microsoftu, protože pozorujeme, že loajalita uživatelů je slabá,“ dodávají.

Očekává se, že Nokia uvede na trh telefon s novou verzí operačního systému Windows na začátku září. Částečně by se od Androidu mohli odklonit i dosavadní výrobci.

„Někteří výrobci mohou začít silněji vnímat Windows Phone 8 jako alternativu, třeba HTC nebo dokonce Samsung, který už oznámil, že na trh uvede model s WP8,“ uzavřela Milanesi.