Apple spustil nový recyklační program

Premiéra nového iPhonu v Berlíně (archivní foto)

Premiéra nového iPhonu v Berlíně (archivní foto) Zdroj: CTK/AP

Společnost Apple spustila v předposledním srpnovém dni nový recyklační program, v němž zákazníkům umožní získat slevu na pořízení nového iPhonu výměnou za jejich starý.

Dlouho očekávaný a odkládaný krok kalifornské firmy s nakousnutým jablkem v logu patrně souvisí s blížícím se 10. zářím, kdy by měl Apple představit nový "plastový" iPhone ve střední cenové kategorii. To naznačuje postupnou změnu strategie společnosti v cílení na typ zákazníka. S dosud luxusními a drahými zařízeními se totiž firmě podle studie společnosti Gartner propadl podíl na světovém trhu na 14,2 procenta.

Podíl jejího hlavního konkurenta, společnosti Samsung, oproti tomu vzrostl na 31,7 procenta. A recyklační program by mohl být receptem na to, jak rozhýbat křivku tržního podílu směrem vzhůru.

Program mohou zatím využít pouze zákazníci ze Spojených států, společnost nespecifikovala, kdy jej zavede i v ostatních zemích. Přesnou výši výkupních cen při využití programu však firma nesdělila. Zákazník, který do prodejny Apple přinese svůj starý iPhone, by přitom mohl podle odhadů serveru Rawstory získat dle stáří a modelu zařízení slevu až 300 dolarů. Předchozí recyklační program Applu spočíval pouze ve výměně starých zařízení za dárkové vouchery na příslušenství.