Autorský svaz OSA vybral méně, po třech letech růstu

Gramofonové desky

Gramofonové desky Zdroj: E15 Anna Vackova

Ochranný svaz autorský loni vybral na licenčních poplatcích za užívání a veřejné provozování hudebních děl 852 milionů korun. To je meziročně o necelá dvě procenta méně. Zároveň to znamená první pokles po tříletém růstu.

Svaz ale loňský rok hodnotí pozitivně. „Pesimistické předpovědi, že pocítíme dopady všeobecné ekonomické krize se zpožděním, se naštěstí nenaplnily,“ uvedl předseda dozorčí rady svazu a bluesový kytarista Luboš Andršt.

Na poklesu se zásadní měrou podílela oblast reprodukované hudby, ve které svaz vybral o 30,7 milionu korun méně. Výrazným způsobem se na tom podílela jednání se zástupci velkých provozovatelů, která se protáhla až do začátku letošního roku.

Propad byl naopak vyrovnán výrazným vzrůstem vybraných autorských odměn v oblasti internetu nebo v oblastech živé hudby a kabelového vysílání. Autorům a nakladatelům tak svaz vyplatil 665 milionů korun, tedy meziročně o pět procent více.

Tři čtvrtiny z toho směřovaly k tuzemským příjemcům, zbytek do zahraničí. Svaz ale upozornil na to, že počet autorů a skladeb ve vyúčtování OSA roste výrazně rychlejším tempem než růst výběru poplatků. Od roku 2009 totiž stoupl počet zastupovaných autorů i účtovaných hudebních děl o polovinu, zatímco inkaso vybrané svazem jen o 1,4 procenta. Peníze od svazu dostalo loni přes 120 tisíc autorů a nakladatelů, z toho necelých šest tisíc z Česka.