Bakalovi expandují do počítačových her, začnou s husity

ilustrační foto - Michaela Maláčová

ilustrační foto - Michaela Maláčová Zdroj: kolaz E15

Manželka miliardáře Zdeňka Bakaly, Michaela Maláčová, investuje do vývoje počítačových her. Spolu s renomovanými počítačovými tvůrci, kteří stojí za komerčně úspěšnými tituly jako Mafia nebo Operace Flashpoint, vytvořila nový vývojářský tým Warhorse Studios. Ten nyní pracuje na nové hře s námětem husitských válek.

Warhorse bude současně obchodní značka, kterou bude používat nově založená společnost Prague Game Studios (PGS). Celková výše vložených prostředků má být podle zdrojů E15 zhruba 70 milionů korun.

„Investice se zatím pohybuje v řádu stovek tisíc eur, její celková výše se bude odvíjet mimo jiné od způsobu distribuce,“ naznačila Maláčová.

Projekt formálně spadá pod Zdeňka Bakalu, který podle obchodního rejstříku vlastní 70 procent PGS. Minoritními vlastníky jsou pak Martin Klíma (13 procent), který v roce 1997 založil vývojářské studio Altar Interactive, a Daniel Vávra (17 procent), který stál u zrodu her Mafia nebo Mafia II.

„Průmysl počítačových her považujeme za velmi perspektivní a věřím ve vysokou návratnost vložených prostředků. Naším dlouhodobým plánem je vytvořit velké a silné herní studio, které se bude interaktivním softwarem zabývat dlouhodobě,“ uvedla Maláčová.

Na trhu tak vznikl silný subjekt, který spojuje špičkové tvůrce, jejichž her se po celém světě prodalo na 11 milionů kusů, a silného finančního investora. V současné době pro PGS pracuje patnáct lidí, do konce roku by se jejich počet měl zvýšit o dalších deset. Prvním titulem společnosti bude takzvaná RPG hra (Role Playing Game), která se inspiruje husitskými bitvami v patnáctém století. „Pokud vše půjde podle plánu, tak se na trhu objeví na jaře 2015,“ doplnila Maláčová. Již podle tohoto termínu je jasné, že hra bude uvedena na připravovaných, ale doposud neohlášených platformách PlayStation 4 a Xbox 4000. Hra dosud nemá jméno ani světového distributora.

Prague Game Studios není prvním průnikem Maláčové do světa počítačového hraní. Její podnikatelské impérium Luxury Brand Management (opět s formálním většinovým podílem Zdeňka Bakaly) vlastní několik firem, mimo jiné i 90 procent v síti prodejen s videohrami Gamescape.