Berlusconi přišel o reklamu. Jeho mediální skupina poprvé končí ve ztrátě

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: CTK/AP/Andrew Medichini

Největší italská soukromá televizní společnost Mediaset loni nezopakovala dosavadní příznivé hospodářské výsledky a poprvé od zápisu na burzu v roce 1996 skončila ve ztrátě

Společnost, kterou ovládá kontroverzní italský expremiér Silvio Berlusconi, podle serveru listu Financial Times zasáhlo především zhoršení situace na italském trhu s reklamou.

Mediaset za minulý rok vykázala čistou ztrátu 287,1 milionu eur (7,3 miliardy korun). V roce 2011 skončila s čistým ziskem 225 milionů eur, uvedla firma. Příjmy z reklamy, které pro Berlusconiho mediální impérium představují hlavní zdroj příjmů, se loni snížily o 16 procent ve srovnání s předešlým rokem.

Celkové tržby za uplynulý rok klesly o 12 procent na 13,72 miliardy eur. Mluvčí společnosti, která má sídlo v Miláně, podle webu bloomberg.com uvedl, že Mediaset poprvé v historii firmy svým akcionářům nevyplatí dividendy.

Financial Times na webu napsal, že skupina soukromých televizních společností Mediaset byla zapsána na milánské burze v roce 1996, dva roky poté, co Berlusconi poprvé zvítězil v parlamentních volbách. Někdejší italský premiér kvůli svému impériu v současnosti čelí několika soudům, před nimiž se mimo jiné zodpovídá z údajných daňových úniků v Mediasetu. Kromě toho je obžalovaný v případu nazývaném Rubygate, kde čelí obžalobě z pohlavního styku s nezletilou a zneužití pravomoci.