Britové zatkli pět manažerů bulvárního listu The Sun

The Sun

The Sun Zdroj: profimedia.cz

Skandál kolem britského magazínu News of the World ještě nestihl úplně utichnout a mediální magnát Rupert Murdoch už musí řešit další problém. Britská policie dnes totiž zatkla pět pracovníků bulvárního listu The Sun, jednoho z největších deníků jeho vydavatelství News Corporation.

Zatčení členové vedení deníku jsou podezřelí z uplácení policistů při získávání informací. Podle zdrojů agentury Reuters mezi nimi jsou zástupce šéfredaktora, šéfreportér a hlavní obrazový editor listu. Přidají se ke čtyřem současným a bývalým zaměstnancům The Sun, kteří byli zadrženi minulý měsíc.

Příští týden do Londýna přicestuje sám Murdoch, aby situaci kolem nejčtenějšího britského deníku řešil osobně. Šéf News International, britské odnože Murdochova impéria, Tim Mockridge ale zaměstnance ujklidnil, že The Sun nepotká osud jeho sesterského magazínu, jehož existence se loni po 168 letech uzavřela. „Rupert Murdoch mě dnes osobně ujistil, že je nadále odhodlán vlastnit a vydávat The Sun,“ prohlásil.

Přestože byli zatčeni vedoucí představitelé deníku, jeho chod to prý neohrozí. Šéfredaktor The Sun Dominic Mohan je podle vlastních slov odhodlán naplnit „povinnost listu sloužit našim čtenářům“.

Zatýkání proběhlo na základě informací od základě interní vyšetřovací skupiny Management and Standards Committee, kterou News Corporation vytvořila ve snaze vylepšit svojí pošramocenou pověst. Tým je složený ze stovky právníků, vyšetřovatelů a počítačových expertů, kteří procházejí korespondenci a dokumenty vydavatelství a pátrají po důkazech. Podle informací Reuters bude skupina fungovat ještě nejméně dalších 1á měsíců, zatýkání tak nemusí být konec.

Bulvární týdeník News of the World Murdoch uzavřel loni po odhalení, že jeho reportéři odposlouchávali telefony celebrit a obětí zločinů. Skandál zasáhl i nejvyšší patra politiky, byl do něj zapleten i někdejší mediální poradce britského ministerského předsedy Davida Camerona Andy Coulson.