Britská vláda popírá blízkost k Murdochovi, ten se omluvil

Rupert Murdoch, News Corporation

Rupert Murdoch, News Corporation

Britský ministr zahraničí William Hague dnes odmítl, že by nynější konzervativní vláda měla příliš blízko k tiskovému magnátovi Rupertu Murdochovi, jehož bulvární listy jsou protagonisty nynějšího velkého skandálu s odposlechy. Murdoch dnes formou inzerátu požádal veřejnost o prominutí za jejich nemorální a nelegální praktiky. "Je nám to líto," zní titulek inzerátu, který vyšel ve všech britských novinách.

Vládní záznamy ukazují, že ministerský předseda David Cameron se v uplynulém roce víc než dvacetkrát setkal s Murdochovými spolupracovníky. Byli mezi nimi Murdochův syn James, nyní už bývalá šéfka britské části Murdochova impéria Rebekah Brooksová a bývalý šéfredaktor listu News of the World Andy Coulson.

Právě News of the World byl rozbuškou skandálu. Zjistilo se totiž, že dával odposlouchávat celebrity i pozůstalé po obětech teroristických atentátů a po vojácích padlých v Iráku a v Afghánistánu. Coulson byl kvůli tomu zadržen a vyslýchán.

Ministr Hague dal dnes ale najevo, že ve stycích mezi vládními představiteli s činiteli Murdochovy společnosti nevidí nic divného. „Není překvapivé, když se v demokratické zemi nějakým způsobem (političtí) vůdci stýkají s šéfy tisku,“ řekl.

Murdoch už vydávání News of the World zastavil, přijal rezignaci dvou vrcholných manažerů britské čáti své mediální říše a vzdal se pokusu převzít jednu lukrativní britskou televizní stanici.

„Je nám moc líto vážných chyb, které se staly. Hluboce nás mrzí bolest, kterou jsme některým lidem způsobili. Uvědomuji si, že omluvy nestačí,“ stojí v inzerátu, který podepsal. Píše v něm také, že jeho společnost „přijímá konkrétní kroky k urovnání těchto problémů a k nápravě škod, které způsobily“.

BBC dnes oznámila, že na další Murdochův bulvární list The Sun podal trestní oznámení známý herec Jude Law. I v tomto případě jde o údajné odposlouchávání.