Brněnské studio ČT zřejmě spolkne více peněz

Česká televize

Česká televize

Stavba nového studia České televize v Brně bude stát zřejmě mnohem více, než se původně předpokládalo. Nejde přitom o drobné, ale o stamiliony. Podle Jana Prokeše z Rady ČT byl rozpočet na začátku koncipován managementem ČT na 450 milionů korun bez DPH, přičemž 250 až 300 milionů měl vynést prodej stávajících nevyhovujících budov televize v Brně.

„Současné vedení ale již počítá s rozpočtem 600 milionů korun bez DPH, prodej budov má přinést jen 178 milionů. Projekt se tak změnil, že bude nutná jeho revize. Považuji to za mrhání koncesionářskými prostředky,“ uvedl Prokeš.

Ředitel Televizního studia Brno Karel Burian oponuje: „Cena stavby nového studia byla od počátku stanovena na 600 milionů bez DPH.“ Výnos z odprodeje budov byl podle něho odhadnut v roce 2008 posudky na 178 milionů korun. Na zhotovitele stavby má být do několika týdnů vyhlášen tendr. Do podobného termínu spadá i volba nového ředitele ČT.

„Předpokládáme, že cena nemovitostí poroste a v souvislosti s tím jsme uváděli, že by skutečné ceny nemovitostí v roce 2014 mohly dosáhnout 250 milionů a při velkém optimismu i 300 milionů korun,“ věří Burian.Verzi radního Prokeše ale podpořil i bývalý vrchní a finanční ředitel ČT František Lambert, který z televize odešel na konci roku 2007. „Stoprocentně to potvrzuji, rozpočet se původně pohyboval maličko přes 400 milionů korun, 200 milionů měl přinést prodej stávajících domů,“ řekl Lambert.

Burianův optimismus navíc nesdílejí realitní experti, kteří pochybují, že by se úroveň realitního trhu v roce 2014 mohla dostat výše než v roce 2008. Z rozporuplných stanovisek je patrné, že není jisté, kolik nové studio v Brně bude ČT přesně stát a kolik peněz jí vytáhne z rozpočtu. Rozptyl Prokešových původních a Burianových současných čísel činí 200 až 420 milionů korun.

Ne nadarmo tak ředitel ČT Jiří Janeček v červnu varoval, že nové studio představuje z dlouhodobého hlediska určitou nejistotu pro finanční stabilitu ČT. Podle předběžného rozpisu investice do jednotlivých let, který deník E15 získal od finanční ředitelky ČT Lujzy Oravcové, si stavba brněnského studia v příštím roce vyžádá 360 milionů a o rok později 260 milionů korun. Celkový objem finančních prostředků v letech 2008 až 2013 se má vyšplhat až na 690 milionů korun.