Brněnský operační systém pro seniory Celebrio získal investici

Celebrio Software

Celebrio Software

Brněnský startup Celebrio Software, který pracuje na stejnojmenném operačním systému pro seniory, získal investici v řádech několika milionů korun od Petra Zámečníka, majitele společnosti Adell prodávající a pronajímající výherní automaty. Zámečník výměnou za to dostane 35procentní podíl v únoru založené společnosti a rostoucí tým další prostředky pro vývoj.

Současná investice nemusí být poslední. „Investice z mé strany bude v budoucnu navyšována dle potřeb,“ vzkazuje Zámečník. Martin Novák, jeden ze dvou spoluzakladatelů Celebrio Software, nicméně v telefonickém rozhovoru pro E15.cz potvrdil, že současná vytyčená hranice pro další rozhodující kroky je jeden rok.

Podle Nováka mezi týmem a investorem panuje shoda na tom, jak projekt dále rozšiřovat. „Asi půl roku jsme postupně jednali s několika investory a u Petra Zámečníka nás přesvědčil jeho realistický pohled na náš tým i obrovské zázemí, které mají on a jeho lidé,“ říká mladý podnikatel.

„Investuji do lidí, kteří mají neotřelé nápady, jsou šikovní a talentovaní, což bylo dokázáno i tím, že obstáli v soutěži Microsoft Imagine Cup v New Yorku a sám jsem zvědavý, kam až se může naše spolupráce vystřelit,“ popisuje své rozhodování o investici Zámečník.

Celebrio je v současné době dotovaný podnik. „Aktuálně dokončujeme naší první zakázku,“ uvádí v rozhovoru Novák. I přesto jeho tým čítá už 15 interních spolupracovníků, kteří jsou od konce dubna tohoto roku součástí inkubátoru v Jihomoravském inovačním centru v Brně.

Klikat a neřešit

Celebrio je operační systém pro seniory, který jim chce nabídnout všechny důležité funkce v jednoduchém a přístupném uživatelském rozhraní. Není tak nutné cokoliv nastavovat a okamžitě po startu jsou k dispozici funkce jako chat, webový prohlížeč, galerie obrázků, čtení zpráv, hraní her nebo četba elektronických knih. Systém má aktuálně 9 aplikací a pracuje se na rozšíření. V přípravě jsou například univerzální video hovory, větší nabídka e-knih (v současné době jich je k dispozici v češtině zdarma více než 200) a další.

Celebrio Software, Martin Novák, Petr KuncCelebrio Software, Martin Novák, Petr Kunc

Celebrio nicméně nefunguje jako samostatně bootovatelný systém a spouští se jako nadstavba nad Windows, internetovým prohlížečem nebo Androidem. Takový systém se tak nejdříve musí spustit na klasickém operačním systému, což může být jeho vadou na kráse. Stejně tak mu konkurují nativní dotykové platformy jako Windows 8, iOS nebo Android. „Konkurence to sice je, ale my máme upraveny ikony, ovládání a kompletní obsah přímo pro seniory a v tomto ohledu máme výhodu,“ míní Novák.

Trh s chytrými zařízeními pro seniory je poměrně podceňovaný a nezaplněný. Jednou z mála společností, které díru na trhu vidí, je rakouský Emporia Telecom, který vyrábí speciální telefony pro seniory s velkými tlačítky a písmeny na obrazovce. Firma letos oznámila expanzi na americký trh.

Také Celebrio se chce dostat za hranice. „Od začátku celý projekt realizujeme tak, abychom se dostali na zahraniční trhy,“ říká Novák. Prozatím ale nechce nijak specifikovat jakékoliv obchodní modely. „Máme jich v přípravě několik, ale v tuto chvíli o nich nechceme mluvit.“ Systém samotný je k dispozici zdarma, dá se tedy předpokládat, že zpoplatněný bude některý obsah a může se rovněž objevit vkládaná reklama.

Martin Novák při krátkém rozhovoru na vyhlášení letošního ročníku soutěže Vodafone Nápad roku, kterou mimochodem jeho projekt v loňském roce vyhrál, zmínil i možnost, že by se Celebrio mohlo dočkat přímo celého vlastního tabletu. Nyní tuto možnost opět potvrzuje: „Teoreticky dokážeme softwarově udělat celý vlastní Celebrio tablet, ale zde nám chybí obchodní partner, který by ho s námi uvedl na trh a distribuoval.“

Celebrio vyhrálo také české kolo soutěže Microsoft Imagine 2011 a účastnilo se díky tomu světového finále v New Yorku.

Investici letoš už dostalo několik slibných českých startupů. Publikační nástroj si nedávno přišel na 110 tisíc dolarů, na 100 tisíc dolarů, získali dalších 25 milionů dolarů a SocialBakers 2 miliony dolarů.