Česká televize rozjíždí druhý HD kanál

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Management České televize zahajuje ambiciózní ofenzivu na poli vysokého rozlišení (HD), do které bude investovat desítky milionů korun. Tři roky po rozjezdu prvního kanálu ČT HD bude následovat druhý program s vysokým rozlišením. Podnětem k jeho spuštění se staly podle informací deníku E15 blížící se olympijské hry v Londýně.

„Ano, naší snahou je mít připravený druhý HD kanál do začátku velkých sportovních událostí, které bychom chtěli divákům nabídnout v nejlepší možné kvalitě,“ potvrdila mluvčí televize Michaela Fričová. Nechtěla však prozradit bližší informace o obsahu a nákladech nového kanálu. „Zda bude nový kanál stávající ČT4 ve vysokém rozlišení nebo zda bude obsah namixován z HD obsahu více programů České televize, je v tento okamžik předmětem interních rozhodování,“ doplnila Fričová.

Bližší představu o distribuci a startu ČT HD2 si lze udělat z poptávky veřejnoprávní televize. Ta už vypsala výběrové řízení na satelitní distribuci druhého HD kanálu. Předběžný objem zakázky je stanoven na 32 milionů korun bez DPH. Nabídky lze podávat do 19. dubna. Zakázka by měla trvat od 1. května do konce roku 2014, tedy více než 2,5 roku.

Ve hře jsou i další způsoby distribuce jako kabel, IPTV nebo digitální multiplex, podobně jako u prvního programu HD. „O tom, zda a jakým způsobem bude tento kanál dodáván do jiných platforem, budeme jednat,“ řekla Fričová.

Veřejnoprávní stanice spustila první HD kanál na konci léta 2009 v satelitním vysílání. Zpočátku vysílal pouze obsah ČT1 ve vysokém rozlišení. V dalším roce začala přepínat mezi programy ČT1, ČT2 a ČT4 podle toho, který zrovna nabízel HD program. Od 1. března se vrátila k modelu ČT1 ve vysokém rozlišení. ČT1 HD lze sledovat přes satelit, kabel a v multiplexu 4 v Praze, Brně a Ostravě.

Ve vysokém rozlišení vysílají i Nova a Prima. HD Nova je dostupná v multiplexu 4, některých kabelových sítích nebo na satelitech CS Link a Skylink. Prima family HD lze sledovat přes satelit na CS Link.