Česko je v používání domén .eu na sedmém místě v Evropě

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

Počet internetových domén s koncovkou .eu se během prvního čtvrtletí v celé Evropské unii meziročně zvýšil o téměř čtyři procenta na 3,72 milionu. Nejvíce jich mají zaregistrováno uživatelé z Německa. Česko je na sedmém místě, vyplynulo ze statistiky sdružení EURid.

V Německu se množství registrovaných eurodomén pohybuje kolem 1,13 milionu. Ve druhém Nizozemsku je to 487 tisíc a ve Francii, která předstihla Velkou Británii, mají lidé přes 342 tisíc domén. V Česku je skoro 162 tisíc koncovek .eu.

Míra obnovy domén se pohybovala kolem 79 procent, což je nad průměrem odvětví. Počet nových registrací za den v průběhu prvního čtvrtletí převýšil průměr za předchozích šest let o dvě procenta.

EURid během prvního čtvrtletí ve spolupráci se svými registrátory zavedl automatický systém průběžné kontroly dat zaregistrovaných osob. Pokud zjistí, že data pro konkrétní doménové jméno jsou nesprávná či neúplná, registrátor odpovědný za dané jméno je vyzván, aby je aktualizoval. Tím se dosáhne transparentnosti registrací.

Doména .eu je určena výhradně pro uživatele ze zemí Evropské unie. EU ji zavedla před sedmi lety. V současnosti je to 11. nejrozšířenější doména na světě. Prvenství patří koncovce .com s více než 106 miliony registrací.