Český Dell spojuje počítačovou a serverovou divizi

Jiří Kysela, šéf Dell Česká Republika

Jiří Kysela, šéf Dell Česká Republika

Český Dell jako jediná pobočka na světě spojuje spotřebitelskou a korporátní divizi. Letos zároveň oslaví 20 let na tuzemském trhu.

Tuzemská pobočka Dellu slučuje divizi Enterprise mající na starost IT infrastrukturu, služby a firemní počítače s divizí Consumer, která prodává zařízení pro koncové uživatele. Má jít o strategické spojení, které firmě umožní lépe plánovat a realizovat obchodní kroky. Dell oficiální prohlášení teprve chystá, informaci už nicméně E15.cz potvrdilo několik informovaných zdrojů.

V kontextu Dellu je česká pobočka sídlící v Praze na Chodově unikát. Počítačový a serverový obr sice na globální úrovni spojuje síly v rámci prodejů velkým a středním podnikům, počítače a IT infrastrukturu ale nikoliv. „Je to naprosto logické rozhodnutí,“ popisuje situaci nejmenovaný zdroj. Jak divize Consumer, tak Enterprise totiž prodávají počítače (i když různě cílené) a jejich nabídky nebyly vůbec koordinované. Často se tak stávalo, že jedna sekce spustila obchodní akci, která se kryla s akcí druhou, a i když šlo o podobné produkty, cenově se podstatně lišily.

Spojení by tomuto mělo předcházet. Oběma divizím bude šéfovat ředitel tuzemské pobočky Jiří Kysela, který by měl strategii a směrování sjednotit a hlídat. Ostatní personální změny prozatím nejsou jasné. Consumer divizi prozatím stále vede Radovan Kohút, který s ní má . Spojení divizí je u nás možné také díky tomu, že Consumer sekce má pouhé 3 zaměstnance. Byznysová sekce několik desítek.

Dell letos oslaví 20 let působení v České republice. V těchto dnech na tuzemský trh uvádí a chystá se zde prodávat ultrabook XPS 13. Dodávky se ale více než o měsíc opozdí, firma nestíhá pokrývat ani domácí severoamerický trh.