Český rozhlas spustí stanici mluveného slova a bude propouštět

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: profimedia.cz

Český rozhlas v souvislosti s plánovanou stanicí mluveného slova počítá s propuštěním až desetiny zaměstnanců, kteří se podílí na tvorbě programu v rámci celého ČRo. Řekl tonáměstek generálního ředitele pro strategický rozvoj René Zavoral. Stanice mluveného slova vznikne do konce roku na základě sloučení stanic ČRo 6, ČRo Leonardo a Rádio Česko.

Se vznikem nové stanice souvisí personální změny. „Je jasné, že bude množina lidí, se kterými se ČRo bude muset rozloučit. Ta množina se v celém součtu odhaduje mezi osmi až deseti procenty,“ řekl Zavoral. Počet lidí, kteří pro ČRo v rámci slučovaných tří stanic přestanou pracovat, podle něj nelze vyčíslit, protože tito zaměstnanci zároveň tvoří program i pro další stanice ČRo. Podle mluvčího ČRo Jakuba Čížka personální změny souvisí také s celkovou restrukturalizací v rámci veřejnoprávního rozhlasu.

Do konce roku sloučí stanice mluveného slova programy ČRo 6 a ČRo Leonardo, od nového roku pak zčásti převezme také program Rádia Česko. To dosud vysílá digitálně a v pásmu VKV prostřednictvím stanice BBC provozované BBC Radiocom, kde má k dispozici šest hodin denně. V červenci RRTV nevyhověla žádosti BBC Radiocom o rozšíření vysílání Rádia Česko na 12 hodin denně. V důsledku toho bude stanice mluveného slova vysílat zřejmě jen v pásmu středních vln.

„Počítali jsme s tím, že stanice mluveného slova bude vysílat v pásmu VKV v rámci vysílání BBC, což se nepodařilo,“ řekl na dnešním setkání s novináři Zavoral. Podle generálního ředitele Petra Duhana není vysílání v pásmu středních vln ideálním řešením, a proto ČRo požádá o možnost spuštění čtvrté sítě v pásmu VKV, kde by pak mohla vysílat nová stanice mluveného slova. V této souvislosti ČRo zatím se zástupci sněmovního volebního výboru jedná o novele zákona o Českém rozhlase.

Detaily ke stanici mluveného slova představí ČRo na podzim včetně názvu, programu i vedení. Zatím není potvrzeno, kdo se na nové stanici stane šéfredaktorem. Jisté je zatím jen to, že ČRo o této pozici jedná s lidmi, kteří nepůsobí ve veřejnoprávní sféře. „Je to proto, že mohou nabídnout jiný pohled na rozhlas a na moderní žurnalistiku 21. století, se kterou máme na některých stanicích trochu problémy,“ uvedl dnes Duhan.