Český rozhlas zruší některé stanice a bude propouštět

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: profimedia.cz

Český rozhlas v rámci připravované transformace sníží počet zaměstnanců o 15 až 20 procent. Propouštění vlastních lidí i externích pracovníků souvisí s chystaným omezením počtu rozhlasových stanic. Radě Českého rozhlasu to řekl generální ředitel ČRo Petr Duhan. Důvodem změn je hlavně pokles poslechovosti. Rada zároveň schválila Duhanovi poletní odměnu 340 000 korun.

Český rozhlas má podle Duhana příliš mnoho stanic, které navíc cílí na podobné posluchače. Podle šéfa rozhlasu půjde o největší změnu vnitřního uspořádání tohoto veřejnoprávního média od roku 1989. Duhan chce také vysílání víc přiblížit mladším posluchačům.

Český rozhlas měl k 1. lednu 2010 téměř 1500 zaměstnanců. Plánované propouštění podle Duhana povede k růstu průměrné mzdy současných pracovníků.

Rada Českého rozhlasu zároveň schválila odměnu pro Duhana ve výši 340 000 korun za druhé pololetí loňského roku. Odměna ředitele může v ideálním případě činit maximálně trojnásobek základní měsíční mzdy, což by bylo 480.000 korun.

Kritéria pro získání odměny byla letos v lednu stanovena tak, že při dodržování plánovaného rozpočtu ČRo získá Duhan 40 procent částky, dalších 35 procent Duhan dostane při dodržování kodexu a statutu ČRo a 15 procent při dodržování usnesení Rady ČRo. Při získání podílu rozhlasu na trhu ve výši alespoň 21 procent by Duhan získal deset procent této částky. Poslední kritérium však Duhan za druhé pololetí loňského roku nesplnil, poslechovost stanic ČRo byla nižší.

Náměstek pro program ČRo Jan Menger uvedl, že ideální podíl ČRo na trhu by byl 25 procent. Duhan byl zvolen generálním ředitelem ČRo v červenci loňského roku. Jeho plat byl nejprve 120.000 korun měsíčně, na konci srpna loňského roku se zvýšil na 160 000 korun měsíčně. Za první pololetí loňského roku získal odměnu 306.000 korun.