Český startup Proactify získal investici 100 tisíc dolarů

Zakladatelé Proactify Jiří Kopsa a Josef Holý

Zakladatelé Proactify Jiří Kopsa a Josef Holý

E-commerce startup Proactify získal investici ve výši 100 tisíc dolarů a chce růst do Evropy.

Mladý český startup Proactify získal investici ve výši 100 tisíc dolarů. Rozjíždějící se firma chce získané prostředky použít na rozvoj produktu a posílení současného dvoučlenného týmu. „Prozatím jsme pouze dva zakladatelé a potřebujeme přijmout dva velice schopné programátory,“ říká šéf a spoluzakladatel Proactify Jiří Kopsa.

Investici úspěšnýn absolventům prvního ročníku startupového akcelerátoru StartupYard poskytly dva subjekty. První milion korun do firmy koncem loňského roku vložil internetový podnikatel Jan Barta (Absurd Capital). Druhý investor Rockaway Enterprises připojil dalších zhruba 800 tisíc korun. Kdo za tímto jménem stojí, nechtějí zakladatelé komentovat. „Tyto informace prozatím nemůžeme zveřejnit,“ řekl E15.cz Jiří Kopsa. Údajně ale jde o český subjekt.

Zakladatelé v současné době ve firmě drží 66,6 procenta (každý 33,3 procenta), 18,5 procenta patří Absurd Capital a StartupYard a Rockaway Enerprises mají po 7,4 procenta.

Do každého e-shopu

Technologie Proactify je určena provozovatelům internetových obchodů. Do zdrojového kódu e-shopu stačí vložit jednoduchý skript, který následně monitoruje chování uživatelů na webu a doporučuje jim další relevantní zboží. Službu prozatím testuje několik českých obchodů, například e-Reading.cz nebo Sconto.cz. První výsledky ukazují, že díky Proactify narostly tržby až o 15 procent.

„Dnešní elektronické obchody jsou jako papírové katalogy – jsou stejné pro každého zákazníka. My pomáháme e-shopům využít svá data a prezentovat různým zákazníkům různé produkty a tím maximálně využít několik minut pozornosti, kterou jim zákazníci dají,“ popisuje výhody Proactify Kopsa. „To zvyšuje konverzní poměr a tržby.“

„Produkt je stále ve fázi testování a vývoje, ale díky investici ho chceme dokončit tak, abychom ho mohli začít nabízet na českém a evropském trhu,“ komentuje plány Kopsa.

Zakladatelé Proactify Jiří Kopsa a Jan Holý několik let pracovali jako vývojáři a experti na uživatelskou přívětivost v Sun Microsystems v Praze a ve Spojených státech. Koncem dubna se budou stěhovat do nově .