Číňané zanevřeli na iPhony

iPhone 4

iPhone 4 Zdroj: iPhonetips

Podíl amerického technologického gigantu Apple na čínském trhu s chytrými mobilními telefony ve druhém čtvrtletí klesl téměř o polovinu na deset procent. Vyplývá to z údajů výzkumné skupiny IDC.

Vedoucí pozici na čínském trhu si udržel jihokorejský rival Samsung, ačkoli se jeho podíl snížil na 19 procent z 21 procent v předchozím čtvrtletí.

Za prudkým poklesem tržního podílu Applu stojí čekání spotřebitelů na nový model jeho telefonu iPhone i odchod části zákazníků ke konkurenčním značkám. „Lidé vědí, že přichází nový telefon,“ upozornila společnost IDC. „Alternativní produkty jsou atraktivnější než před rokem, zatímco iPhone se za tu dobu příliš nezměnil,“ dodala.

je druhým největším trhem Applu. Předpokládá se navíc, že v letošním roce vystřídá Spojené státy na pozici největšího trhu s chytrými telefony na světě. Celkový prodej chytrých telefonů v Číně ve druhém čtvrtletí podle IDC stoupl na 44 milionů kusů. Poprvé se tak podílel více než polovinou na celkovém prodeji mobilů v zemi, který dosáhl 87 milionů kusů.

Společnosti Apple a Samsung nyní čekají na soudní rozhodnutí v klíčovém patentovém sporu ve Spojených státech. Firmy se vzájemně obviňují, že jedna od druhé kopíruje technologii nebo design. Samsung dnes zaznamenal dílčí úspěch, když jihokorejský soud dospěl k závěru, že firma neokopírovala vzhled telefonu iPhone.