Cinemart se rozdělí na filmy a reality

Majitel Cinemartu Aleš Tříska

Majitel Cinemartu Aleš Tříska Zdroj: Anna Vackova, E15

Majitel Cinemartu Aleš Tříska se rozhodl připravit společnost na vstup nových spolumajitelů. Tento plán pro filmového distributora, který se letos vyšvihl mezi hlavní tuzemské hráče na poli kinodistribuce snímků velkých studií, Tříska chystal již déle. Svědčí o tom fakt, že letos na jaře jako držitel více než 90 procent akcií z firmy vytěsnil menšinové akcionáře a stal se jediným vlastníkem.

Společnost Cinemart se tak nyní rozdělí na dvě. V té původní, stejnojmenné, zůstane byznys týkající se kinodistribuce. Na druhou, nově založenou firmu CMart Reality, přejde zejména nemovitý majetek. Jeho hlavní položkou je dům na pražské Národní třídě s odhadovanou cenou téměř 50 milionů korun, kde sídlí nejen společnost Cinemart, ale také artové kino Evald, které Třískova firma provozuje.

„Cílem je vytvoření samostatné, silné distribuční společnosti, která po stabilizaci, k níž v současné době dochází, bude schopna úspěšně a dlouhodobě působit na trhu filmové distribuce. Po dobu formování této společnosti budu jediným akcionářem. Cinemart Reality se bude věnovat činnostem, které s oblastí filmové distribuce přímo nesouvisí,“ řekl deníku E15 Tříska.

Vlastnická struktura Cinemart se po rozdělení zatím nezmění. „Mým cílem bude najít vhodné spolupracovníky, kterým bych mohl část firmy předat, až skončím s aktivní činností, aby společnost Cinemart na českém trhu nadále působila. Firmu Cinemart Reality předám synovi,“ dodal Tříska.

Cinemart od počátku devadesátých let, tehdy pod názvem Lucernafilm, působil jako distributor divácky náročnějších snímků a provozoval kino Evald, k němuž letos přibylo i kino Atlas na pražské Florenci. Zásadní změnou ale firma prošla od letošního března, kdy Bontonfilmu ze skupiny CME a televize Nova uzmula distribuci filmů velkých studií Universal Pictures, 20th Century Fox, DreamWorks Animation a Paramount. Ze studií Fox například loni vzešel nejnavštěvovanější film v českých kinech, Doba ledová 4 s tržbami 81 milionů korun. Pátý divácky nejvíce úspěšný snímek Madagaskar 3 od DreamWorks Animation vydělal 52 milionů.