Cisco kupuje Lightwire. Buduje novou generaci optických sítí

Máte ve firmě také svého futuristu? Cisco má Davida Evanse. „Ano, futuristů je nás víc a dokonce se občas v Palo Alto scházíme,“ řekl při večeři.

Máte ve firmě také svého futuristu? Cisco má Davida Evanse. „Ano, futuristů je nás víc a dokonce se občas v Palo Alto scházíme,“ řekl při večeři. Zdroj: Jan Sedlak

Cisco Systems uskutečnilo první akvizici v roce 2012. Za 271 milionů dolarů kupuje společnost Lightwire.

Cisco mělo v posledních měsících hodně problémů a snažilo se osekat svůj nabubřelý byznys a široké pole působnosti. Firma se zbavila několika divizí a produktů, například přenosných kamer Flip a domácího telekonferenčního zařízení Umi, propustila přebytečné zaměstnance a začala se soustředit na jádro svého podnikání – sítě.

Spolu s uzdravením přišly také akviziční choutky. „Očekávám, že nyní budeme opět více aktivní v akviziční činnosti,“ řekl analytikům, akcionářům a novinářům výkonný šéf Cisca John Chambers při posledním konferenčním hovoru. A svá slova začal proměňovat v činy – firma oznámila, že za 271 milionů dolarů v hotovosti kupuje společnosti Lightwire zabývající se technologiemi optického přenosu dat.

Nová generace sítí

Koupě Lightwire navazuje na koupi společnosti CoreOptics z roku 2010. Lightwire pracuje s technologií fotonů (CMOS), které integruje do malých čipů. Tyto čipy je pak možné použít v síťových prvcích, jako jsou switche, routery a další optické prvky. Právě CMOS by mělo v budoucnu hrát zásadní roli v budování rychlých sítích nové generace. Čipy od Lightwire umožňují nejenom rychlejší přenosy dat, ale jsou rovněž levnější a mají menší spotřebu energie.

„Akvizice Lightwire podpoří naše zákazníky z řad provozovatelů datových center a služeb, kteří se potýkají s rostoucím objemem tekoucích dat a zároveň s požadavky na snižování nákladů,“ píše v prohlášení viceprezident Cisca Surya Panditi. Cisco tak bude moci prodávat nové optické technologie, které jsou rychlejší a levnější, což bude pádný argument při obchodním vyjednávání. Naproti nákupu nových „krabic“ ale stojí virtualizace sítí, například ambiciózní startup Nicira. Díky této technologii není nutné kupovat nový hardware, pouze stačí sítě virtualizovat.

„Díky kombinaci know-how Cisca v oblasti designu a Lightwire v oblasti fotoniky transformujeme náš byznys optických sítí do integrované technologie,“ komentuje uzavřený obchod Panditi. Jde o první akvizici Cisca v tomto roce a dokončena by měla být ve třetím čtvrtletí. Firma chce do budoucna nakupovat především menší společnosti se zajímavými technologiemi.