Ciscu narostl zisk o 44 procent. Kvůli daním už nechce kupovat americké firmy

John Chambers, šéf Cisco Systems

John Chambers, šéf Cisco Systems

Cisco zahájilo nátlakovou hru na americké vládní představitele. John Chambers, výkonný šéf největšího světového výrobce a prodejce síťových technologií, v rozhovoru pro televizní stanici CNBC sdělil, že jeho společnost už nebude kupovat další americké společnosti do doby, než se změní přístup k daním.

Velké americké společnosti často drží většinu své hotovosti na účtech mimo Spojené státy. Pokud tyto prostředky převedou domů, musí zaplatit vysokou 35procentní daň. Konkrétně v případě Cisca, které má 80 procent ze své hotovosti ve výši 46 miliard dolarů právě v zahraničí, to ročně představuje vysoké desítky až jednotky stovek milionů dolarů. Společnost jenom v loňském roce koupila 11 firem a 9 z nich bylo z Ameriky.

„Jestliže většina našich peněz zůstane na účtech mimo Spojené státy – což závisí na daňové politice – budeme firmy nakupovat v zahraničí,“ pohrozil Chambers. Vývoj v tomto roce jeho slovům skutečně napovídá – Cisco letos zatím koupilo 2 firmy a obě za domovskými hranicemi. Jednou z nich je český bezpečnostní startup Cognitive Security a druhou pak izraelská společnost Intucell, za kterou gigant zaplatil půl miliardy dolarů.

Peníze v zahraničí mají i Google, Apple, Microsoft a další

Hlavoun Cisca na situaci jako aktivní republikán upozorňuje už delší dobu a několikrát rovněž uvedl, že tato vysoká daň mu zabraňuje v zaměstnávání domácích pracovníků. Chambers na problém osobně upozorňoval také na posledním ročníku ekonomického fóra v Davosu a snaží se lobbovat u amerického prezidenta Baracka Obamy.

Cisco není jediné, které má většinu své hotovosti v zahraničních bankách. Oracle tam má rovněž 80 procent svých peněz, Apple 68 procent, Google 64 a Microsoft dokonce 87 procent. Velkou část těchto prostředků americké firmy skutečně v zahraničí vydělají. Často ale před placením daní utíkají a finance pomocí různého „kreativního“ účetnictví ze své domoviny vyvádějí.

Ciscu se aktuálně finančně velice daří. Firma ve druhém fiskálním čtvrtletí tohoto roku vykázala meziroční nárůst zisku o 44 procent (3,1 miliardy dolarů) při 5procentní růstu příjmů (12,1 miliardy dolarů). Pro Cisco je to již osmý rekordní kvartál v řadě.

„Děláme solidní pokrok v tom, abychom se stali celosvětovou IT společností číslo jedna,“ sdělil John Chambers. Společnost k tomu má dobré předpoklady, prošla totiž zeštíhlením a restrukturalizací a zaměřila se na klíčové body podnikání kolem sítí a datových center. A právě tato oblast se s růstem mobilních zařízení, „internetu věcí“ a s tím spojených přenosů dat .

Chambers nicméně varuje před tím, že čísla minimálně z počátku tohoto roku už nemusí růst tak rychle kvůli nevalným ekonomickým vyhlídkám a neochotě vlád utrácet. Akcie společnosti za poslední 3 měsíce narostly o téměř 17 procent.