CME loni zvýšila tržby, prohloubila ale ztrátu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CME

Vlastník televize Nova - americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) – loni zvýšil tržby meziročně o 17,3 procenta na 865 milionu dolarů (16,2 miliardy korun). Firma ale prohloubila čistou ztrátu z běžné činnosti o 53,6 procenta - ze 117 na 180 milionu dolarů (3,37 miliardy korun). Ztráta byla podle analytiků způsobena z největší části odpisem hodnoty aktiv, což se nepromítá do hotovosti firmy.

Prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu uvedl, že firma v loňském roce rostla rychleji než reklamní trhy. „Udrželi jsme vedoucí postavení na všech našich trzích a snížili srovnatelné náklady. V roce 2012 se zaměříme na snižování zadlužení, udržení naší vedoucí pozice a posílení nových zdrojů výnosu,“ dodal.

Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) se v loňském roce zvýšil o 56 procent na 167 milionů dolarů. Tržby CME za televizní vysílání za rok 2011 činily téměř 775 milionů dolarů. Nejvíc CME utržila v České republice, a to 286 milionu dolarů.

Tomáš Tomčány z Patria Finance považuje výsledky CME na provozní úrovni za dobré. „Negativní světlo na výsledky hází odpis ve výši téměř 70 milionů dolarů, související převážně s operacemi společnosti v Bulharsku. Odpis totiž naznačuje, že společnosti se daří v Bulharsku hůře, než čekala před dvěma lety, když nakupovala aktiva v Bulharsku,“ dodal Tomčány s tím, že CME akvizici zřejmě přeplatila.

Vývoj akcií CME na pražské burze za poslední rok:

Vývoj akcií CME na pražské burze za poslední rokVývoj akcií CME na pražské burze za poslední rok | vrba@mf.cz

V samotném čtvrtém čtvrtletí CME zvýšila tržby meziročně o 7,6 procenta na 277 milionu dolarů. Společnost prohloubila ztrátu na 77,2 milionu dolarů z 25,4 milionu dolarů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

„Klíčovou položku hraje odpis hodnoty aktiv ve výši 69 milionů dolarů. Předpokládáme, že odpis je spojen s odpisem goodwillu u bulharských aktiv nepeněžní povahy,“ komentoval vyšší ztrátu CME analytik J&T Banky Milan Vaníček.

CME provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Televizní stanice má v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, Slovinsku, na Slovensku (TV Markíza a Doma) a Česku (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport a MTV Czech). Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.