CME se nedaří, od akcionářů dostane finanční vzpruhu

Adrian Sarbu, CME

Adrian Sarbu, CME Zdroj: e15

Hospodaření americké mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) se v prvním čtvrtletí ve většině klíčových parametrů opět zhoršilo. Čisté tržby meziročně klesly o 3,1 procenta na 167,4 milionu dolarů (asi 3,2 miliardy korun). Překvapivě nejvýraznější propad výnosů z vysílání CME registruje v České republice. Hlavní akcionáři, což je americká společnost Time Warner a spoluzakladatel CME Ronald Lauder, firmu finančně podpoří.

Nižší je i klíčový ukazatel OIBDA, tedy provozní zisk před odpisy. Ten činil 14,1 milionu dolarů (asi 265,3 milionu korun), což je meziroční pokles o 1,3 procenta. Provozní ztráta se nicméně prohloubila, a to o více než 34 procent na 10,3 milionu dolarů (asi 193,8 milionu Kč). Čistá ztráta klesla na 13,4 milionu dolarů z předchozích 21,1 milionu USD.

„S podporou našich dvou největších akcionářů, společnosti Time Warner a Ronalda Laudera, podnikáme zásadní kroky ke snížení našeho dluhového zatížení. Tyto kroky spolu s plánovaným rozšířením výnosů z placených služeb umožní budoucí růst CME,“ poznamenal k výsledkům firmy její ředitel Adrian Sarbu. CME se v prvním čtvrtletí nevedlo na žádném z šesti trhů, kde působí, dokonce ani v České republice, která je tradičně tahounem celé skupiny. Naopak propad v České republice byl nejhlubší ze všech trhů. Čisté tržby z vysílání v České republice meziročně klesly o více než deset procent na 51,7 milionu dolarů (asi 972,9 milionu korun). Tak výrazný propad firma nikde jinde nezaznamenala, blíží se mu jen Rumunsko.

Provozní zisk OIBDA v České republice firmě klesl o 11 procent na 20,2 milionu dolarů (asi 380,1 milionu korun). V tomto segmentu si firma vedla hůř v Rumunsku a ve Slovinsku, kde byl propad ještě výraznější. V Bulharsku je CME v ukazateli OIBDA ve ztrátě 1,1 milionu dolarů, ačkoliv před rokem tam měla zisk 162 tisíc USD. Ztrátu na Slovensku nicméně výrazně snížila na 457 tisíc dolarů z předchozích 2,5 milionu dolarů.

Zpráva, že firmu podpoří její hlavní akcionáři, katapultovala akcie CME prudce vzhůru. Na americkém trhu Nasdaq jejich kurz po zahájení obchodování vystoupil až na 10,10 USD, což byl proti předchozímu závěru nárůst o více než 27 procent. Později se růst zmírnil na zhruba 20 procent a kurz se pohyboval kolem 9,50 USD. V USA patří CME k velmi malým podnikům a její akcie většina analytiků nesleduje.

Sarbu chce udržet prvenství ve sledovanosti

CME měla výsledky hospodaření oznámit až 9. května, v pondělí však uvedla, že je oznámí ve středu 2. května před začátkem obchodování na burze. Nakonec je sdělila v noci na dnešek spolu se zprávou, že dostane od hlavních akcionářů finanční vzpruhu.

„Naší prioritou v roce 2012 je udržet si prvenství ve sledovanosti a tržním podílu, zvyšovat ukazatel OIBDA a dosáhnout kladného peněžního toku,“ dodal Sarbu.

Součástí skupiny CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV. CME celkem provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.