ČT má na účtu 3,7 miliardy korun

Česká televize

Česká televize

Úspory v celkové výši 3,7 miliardy korun má podle svého vedení k dispozici Česká televize. Pocházejí hlavně z výběru koncesionářských poplatků. Příliv peněz do rezerv vzrostl poté, co nyní končící ředitel ČT Jiří Janeček u politiků vylobboval v roce 2005 zvýšení koncesionářských poplatků na 135 korun. „Televize by měla fungovat bez větších problémů do roku 2015,“ tvrdí Janeček.

To ale není vůbec jisté. Janeček si evidentně dělá na poslední chvíli dobré jméno před odchodem z funkce na konci srpna. V posledních měsících ale čelí výtkám části Rady ČT ohledně hospodaření stanice a diskuzi, zda mají být rezervy zahrnuty do provozního hospodaření. Papírově sice ČT hospodaří vyrovnaně – je to jedno z kritérií pro přiznání bonusů řediteli – ve skutečnosti ale už loni Janeček sáhl do uspořených peněz pro 117 milionů korun, aby udržel vyrovnaný rozpočet 7,3 miliardy korun.

Letos bude management ČT čerpat z fondu televizních poplatků na krytí nákladů hlavní činnosti ČT 5,876 miliardy korun, tedy o 104 milionů korun více, než vybere od koncesionářů. V dalších letech pak veřejnoprávní stanici čeká nákladná investice do nového televizního studia v Brně. V příštím a nadcházejícím roce 2012 a 2013 na to z rezerv půjde 620 milionů korun.

Televize bude muset velmi pravděpodobně odepsat i několik set milionů korun ročně, které jí plynou z prodeje reklamního času. Poslanecká sněmovna totiž schválila novelu zákona o ČT a televizním vysílání, která počítá s ponecháním inzerce pouze na ČT2 a ČT4.

Senát novelu sice poslancům vrátil, ale pouze kvůli technickým připomínkám. Očekává se, že sněmovna ve druhém hlasování novelu definitivně schválí. Novela rovněž zvýší platby televize na DPH. V příštím roce by měly podle Janečka vzrůst až na 700 milionů korun. Celkem na daních v příštím roce zaplatí okolo dvou miliard korun.