ČT ušetří půlku nákladů na přenos signálu

V jednom z letošních největších tendrů veřejnoprávní stanice zvítězila Telefónica CR.

V jednom z letošních největších tendrů veřejnoprávní stanice zvítězila Telefónica CR. Zdroj: profimedia.cz

Zhruba čtyřicet milionů korun ušetří Česká televize v příštích čtyřech letech. V tendru veřejnoprávní stanice na přenos signálu z regionálních studií do Prahy na Kavčí hory s předpokládanou cenou osmdesát milionů korun za čtyřletou smlouvu totiž podle předpokladů zvítězila Telefónica CR, a to s výrazně nižší cenou.

Podle smlouvy uzavřené na dobu neurčitou totiž bude ČT platit za „pevnou kontribuci signálu“ 899 tisíc korun měsíčně, potažmo 43,2 milionu korun za čtyři roky. Předpokládanou hodnotu osmdesáti milionů korun veřejnoprávní televize stanovila na základě průzkumu trhu a nezávazných nabídek tří potenciálních uchazečů.

„Na základě veřejné zakázky se podařilo vysoutěžit cenu nižší a získat úsporu 46 procent oproti předpokládané ceně, za níž stál zřejmě konkurenční boj na trhu,“ uvedla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Podle Telefóniky CR bude možné smlouvu vypovědět nejdříve po dvou letech. „Telefónica CR předložila technické řešení odpovídající náročným požadavkům ČT a zároveň za zajímavou cenu. Možná právě proto se tendru nezúčastnily konkurenční firmy jako Radiokomunikace a jiné,“ uvedla Lucie Jungmannová z tiskového oddělení Telefóniky CR.

Tendr na zřízení a provozování kontribučního systému pro přenos signálů a dat vyhlásila veřejnoprávní stanice v únoru. Vítěz bude muset zajišťovat pevné časově neomezené propojení vysílacích a příspěvkových studií na pražské Kavčí hory. Součástí zakázky je také úkol přepojit signál vysílacího studia Brno po jeho stěhování do nové lokality a zajištění vysílání souběžného signálu v původní i nové lokalitě během stěhování koncem roku 2014.