ČT vyzkouší nové seriály na divácích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Horazny Josef

Česká televize zkouší netradiční způsob, jak vyprodukovat nový seriál. Nechala vyrobit šest pilotních dílů různých sérií, mezi kterými rozhodnou diváci. Galavečery Souboje seriálů začnou 5. listopadu, ČT odvysílá celkem pět show. Výsledkem bude volba série, kterou televize vyrobí během příštího roku.

„Máme stanoven finanční limit 3,5 milionu korun v externích nákladech na jeden díl seriálu. Ve výběru jsou i sitcomy, jejichž jeden díl bude stát maximálně 50 procent této sumy,“ uvedl šéf programu ČT1 Radan Dolejš.

O přízeň diváků soutěží šest titulů – Babička na inzerát, Sedmerák, Ambasáda, Úřad, Mazáci a Cirkus Bukowsky. Ať vyhraje kterýkoli ze seriálů, televize vyrobí vždy 13 dílů. Jen na externích nákladech na ně vynaloží až 45 milionů korun. Další miliony korun budou stát ateliéry, technika a mzdové náklady členů štábu. Do hry ale ještě může vstoupit nový ředitel ČT Petr Dvořák, který při své volbě uvedl, že nechá prověřit veškerou chystanou i rozpracovanou výrobu televize.

Nákladné seriály jsou úspěšnou zbraní ČT v souboji o diváky. V dílně ČT momentálně vzniká například pokračování Sanitky, které bude stát okolo 130 milionů. Podle Dolejše to bude nadlouho poslední seriál produkovaný výhradně Českou televizí. Do budoucna si producenti budou muset najít finanční partnery. Platí to zejména o vysokorozpočtových projektech Prodavač vody (Golem Film) a Na počátku bylo slovo (Three Brothers). Jejich rozpočty překračují 120 milionů.

Televizi opustili čtyři vrcholní manažeři

Zvolení nového ředitele České televize Petra Dvořáka má první personální dopady. V úterý podali výpověď čtyři vrcholní manažeři: obchodní ředitel Robert Kvapil, šéf programových okruhů Radek Žádník, šéf zpravodajského kanálu ČT24 Roman Bradáč a finanční ředitelka ČT Lujza Oravcová. Všichni odejdou z funkcí k 30. září. „Naše představy o ČT jsou neslučitelné, a proto uvolním místo Dvořákovu týmu,“ uvedl Kvapil. Kdo nastoupí na jeho místo, není jisté. Spekuluje se o bývalém obchodním řediteli Novy Janu Řehákovi nebo bývalém vedoucím elektronických médií OPera Media Martinu Nováčkovi.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.