ČT1 bude mít méně peněz na výrobu pořadů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Sterba Martin

Kumštýře a produkce napojené na rozpočet České televize čekají těžké časy. Pro příští rok je naplánováno razantní seškrtání peněz prvního programu na výrobu pořadů o více než 20 procent na 635 milionů korun. Je to již několikátý pokles v řadě, v roce 2010 měla ČT1 na výrobu 857 milionů, v letošním roce pak 805 milionů korun. „Je to největší snížení rozpočtu v historii programu,“ uvedl výkonný šéf ČT1 Radan Dolejš.

Plánované škrty vycházejí z dlouhodobých konceptů vedoucího digitalizace České televize Pavla Hanuše, které vznikly v loňském roce. Definitivní částka se schvaluje v těchto dnech.

Nižší objem peněz se projeví na plánech i procesu výroby pořadů v České televizi. „Prvním úkolem je přiblížit rozpočty původní tvorby těm programům, které fungují na Nově. Tam jsou zatím schopni pořídit za daný objem peněz více kvalitního obsahu než my. Nesaháme na peníze scenáristů, režisérů, ale látky se musí přizpůsobit televizní tvorbě,“ míní Dolejš.

Chystané škrty jsou nepříjemnou zprávou zejména pro externí producenty, kteří ČT nabízejí vysokonákladové projekty seriálů. To se týká například produkční firmy Three Brothers, jež u ČT zkouší štěstí s novým seriálem Jaroslava Dietla Na počátku bylo slovo, nebo společnosti Golem Film, která má již několik let připravenu látku Prodavač vody o historii rodiny Mattoni. Rozpočty obou projektů překračují částku sto milionů korun.

Veřejnoprávní televize sechce do budoucna spolehnout u těchto obřích sérií na spolupráci s dalšími koproducenty. Posledním seriálem ve vlastní produkci ČT má být pokračování legendární Sanitky, které se začíná točit v těchto dnech. Její rozpočet se odhaduje na přibližně 130 milionů korun.

Programové schéma prvního programu na příští rok ještě není příliš známé. V tuto chvíli se ví, že televize podle všeho kývne na výrobu páté řady seriálu Vyprávěj a do výroby by se měla dostat i další řada castingové show StarDance. Naplánováno je i vysílání nové série Život je ples a dalších dílů Zdivočelé země režiséra Hynka Bočana.

Více za méně. Musíme se
vyrovnat s největším snížením
rozpočtu v historii programu,
uvedl výkonný šéf ČT1 Radan
Dolejš s tím, že bude třeba
pořizovat za daný objem
peněz více kvalitního obsahuVíce za méně. Musíme se vyrovnat s největším snížením rozpočtu v historii programu, uvedl výkonný šéf ČT1 Radan Dolejš s tím, že bude třeba pořizovat za daný objem peněz více kvalitního obsahu | E15 Anna Vackova