ČTÚ bude známkovat operátory, ohodnotí férovost jejich smluv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce do Vánoc oznámkovat smlouvy a smluvní podmínky největších tuzemských telekomunikačních operátorů podle toho, zda obsahují férové nebo neférové obchodní praktiky. Uvedl to předseda úřadu Jaromír Novák.

Úřad minulý týden vydal doporučení pro operátory, které se týká právě férových a neférových ustanovení ve smlouvách. Doporučení pro firmy nejsou závazná, ale podle Nováka indikují, jak bude ČTÚ rozhodovat případné spotřebitelské spory.

„Příkladem těchto neférových praktik je veřejné prezentování služeb jako neomezených, ačkoliv ve skutečnosti je služba po překročení určitého limitu zablokována nebo dodatečně zpoplatněna nad rámec sjednané paušální částky, nebo je-li jakkoliv omezováno právo účastníka smlouvu vypovědět,“ doplnil mluvčí Martin Drtina.

ČTÚ také připravuje aplikaci Netmeter, prostřednictvím které by si uživatel mohl změřit rychlost stahování dat od operátora, zároveň chce zveřejňovat i výsledky svých profesionálních měření. Výsledky obou typů měření zahrne do jedné mapy. Ta má sloužit uživatelům i operátorům.