ČTÚ k aukci volných frekvencí: O chybě nelze mluvit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český telekomunikační úřad pro server Mobilmania okomentoval aktuální průběh aukce volných telekomunikačních frekvencí. O pochybení prý nemůže být řeč.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ústy svého předsedy Pavla Dvořáka v minulosti deklaroval, že se vynasnaží dostat na tuzemský trh 4. síťového operátora a jeho prostřednictvím tak roztočí zrezivělé soukolí konkurence, které se u nás zastavilo už před léty. Jediného zájemce o pozici 4. mobilního operátora je možné považovat za zklamání.

O komentář jsme požádali pana Dvořáka, ten je však v těchto dnech na dovolené. Za úřad tedy odpovídá tiskový mluvčí František Malina.

Co říkáte na to, že kromě očekávané trojky současných operátorů je pouze jeden zájemce o post 4. mobilního operátora? Kde se stala chyba?

Účast nového zájemce o vstup na trh (silného zájemce) ukazuje na to, že podmínky aukce byly nastaveny skutečně motivačně pro podporu příchodu nového, ale (tak jak i své očekávání ČTÚ vyjádřil dříve) vážného a silného zájemce. O chybě nelze mluvit.

Byli jste v minulosti v kontaktu s jinými operátory v zahraničí, kteří si třeba účast rozmysleli na poslední chvíli?

ČTÚ byl osloven v průběhu přípravy podmínek aukce několika subjekty. Hodnocení jejich faktického zájmu o účast v aukci či důvodů, pro které se nakonec rozhodly se výběrového řízení aktivně neúčastnit, nám nepřísluší komentovat.

PPF říká, že jejich cesta na post 4. mobilního operátora záleží na podmínkách regulace a aukce. Hodláte udělat něco pro to, abyste PPF na téhle cestě podpořili?

ČTÚ hodlá dělat přesně to co uvedl i ve vyhlášení výběrového řízení. Tj. v případě komerčních nedohod subjektů na trhu o uplatnění podmínek, resp. závazků vzešlých z aukce (národní roaming apod.) bude ČTÚ do jednání vstupovat či rozhodovat spory, aby vymohl plnění stanovených podmínek.

Vedle toho samozřejmě ČTÚ provádí a bude i nadále provádět celou řadu dalších kontrolních a regulačních aktivit, které vykonává i dnes, a to i ve vztahu k mobilnímu trhu (viz např. odpověď na následující otázku).

Do příchodu čtvrtého operátora je vkládáno mnoho nadějí na změnu českého telekomunikačního trhu. Máte nějaký záložní plán pro případ, že budeme i do dalších let pokračovat se stávající trojicí O2, T-Mobile, Vodafone?

Jak je známo, tak ČTÚ nyní zpracovává analýzu nově ustaveného relevantního trhu č.8 (velkoobchodní trh mobilní originace). Předpokládáme, že tímto postupem v rámci ex-ante regulace bude možné, pokud to závěry analýzy ukáží jako důvodné, uložit některá nápravná opatření, jako je např. povinnost umožnit ne velkoobchodní úrovni přístup do sítě.

ČTÚ provádí analýzy opakovaně. Proto, pokud i výsledky následných analýz tohoto trhu (a obdobně i velkoobchodního trhu mobilní termince) prokáží selhání trhu, budou ukládána potřebná nápravná opatření.

Článek vyšel na serveru MobilMania.cz