Čtvrtý operátor se může jmenovat Air Mobile. Máme i logo

ilustrační foto

ilustrační foto

Nový český mobilní operátor by se mohl jmenovat Air Mobile. Tedy pokud v aukci kmitočtů zvítězí finanční skupina PPF Petra Kellnera, která si prostřednictvím dceřiné Air Bank ochrannou známku Air Mobile registrovala. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Společně byly před týdnem podány přihlášky i na známky Air Services, Air Insurance a Air Safe. Využití ani jedné z nich ale zatím společnost nepotvrdila. „Návrh na zápis ochranných známek jsme podali z důvodu zatím jen teoretického rozšíření do dalších odvětví,“ řekl HN mluvčí registrující Air Bank Vladimír Komjati.

Značky potenciálního nového operátora jsou dvě: kombinovaná a grafická. Obě jsou ve stádiu žádosti, která čeká na schválení. Značky zní na jméno Air Mobile, což dává smysl, jelikož PPF už provozuje banku jménem Air Bank. Ostatně právě Air Bank o zmíněné značky formálně požádala.

Air MobileAir Mobile

Majitel Sazky, AirBank, České pojišťovny a Home Credit podal přihlášku do letošní aukce kmitočtů v září. Do aukce se ale hlásí i všichni tři stávající tuzemští operátoři. Jejich zájmem je mezi sebe dalšího hráče nevpustit, takže se čeká tvrdý boj. PPF již naznačila, že má pro tuto akci k dispozici „řádově stovky milionů eur“ a mobilní podnikání by chtěla navázat na stávající podniky celé skupiny. Spekulovalo se i o zájmu dalších velkých hráčů jako Dial Telecom, UPC, J&T, KKCG či Penty, všichni nakonec ale vycouvali.

Ke zvýšení konkurence na nepružném českém mobilním trhu je ale ještě dlouhá cesta. To potvrdil i Vladimír Mlynář, který se v PPF stará o spolupráci s veřejným sektorem: „Skupina PPF podala přihlášku do aukce a myslí svou účast vážně, ale neznamená to, že bychom se zavazovali k vybudování čtvrtého operátora. Naše finální rozhodnutí je závislé na dalších regulacích a podmínkách aukce.“

Pro Kellnerovu skupinu by to ovšem i v případě výhry znamenalo další ohromné investice. Bude nutné vybudovat síť (její provoz už PPF zajišťovat nebude, o to se postará správce vybraný v tendru) a veškeré potřebné zázemí. A síť bude PPF potřebovat.

I když ze začátku počítá s takzvaným sharingem, kdy využije i kapacity současných operátorů, do budoucna chce být naprosto soběstačná.

Bude mít Česko dalšího operátora? Čtěte více: