Další silné čtvrtletí Applu. Zisk vzrostl o 94 procent

Zdroj: ctk

Apple ohlásil další velice silné čtvrtletí. Finanční výsledky sice nejsou tak oslnivé, jako v předchozím čtvrtletí pokrývajícím tradičně silný vánoční trh, i přesto se firmě podařilo překonat odhady analytiků a meziročně výrazně růst. Příjmy povyskočily o 59 procent na 39,2 miliardy dolarů a zisk se usadil na hodnotě 11,6 miliardy dolarů. To je o téměř 94 procent více, než ve stejném období v předchozím roce.

Cupertinu se stále velice dobře daří prodávat iPhony. I když analytici očekávali, že firma v posledním kvartálu prodá pouze 30,5 milionů kusů, prodeje se nakonec vyšplhaly na 35,1 milionu telefonů a meziroční nárůst tak činí 88 procent. Oproti silné vánoční sezóně je to pouze o necelé 2 miliony prodaných iPhonů méně.

Apple má i přes silné prodeje s chytrými telefony problém, američtí operátoři totiž nechtějí iPhone tolik dotovat. Právě nejasnosti okolo vývoje celé situace v posledních dnech vedly ke značnému propadu akcií Applu.

„Velikost dotovaných částek není veliká v porovnání s tím, kolik zákazníci se smlouvu měsíčně operátorům zaplatí,“ argumentoval v konferenčním hovoru s analytiky a novináři výkonný šéf Applu Tim Cook. „Operátoři chtějí prodávat to, co zákazníci chtějí kupovat. A Apple bude dělat produkty, které zákazníci budou chtít,“ dodal. Prodej iPhonů v Asii se zdvojnásobil a celý tamní trh vykazuje silnou poptávku a obří potenciál pro další růst.

Výrazně se daří také iPadům. Těch se Applu podařilo prodat 11,8 milionu kusů. Oproti více než 15 milionům v loňském čtvrtletí to je sice méně, meziroční nárůst je však více než 150 procent. „Nový iPad je žhavé zboží. Prodáváme jich tolik, kolik jich zvládáme vyrobit,“ pochvaluje si Cook. Neutuchá ani nabídka po iPadu 2, u něhož po příchodu „trojky“ klesla cena. Zájem o starší verzi dotykové placky mají například školy, které tablet začínají používat jako součást výuky. Přístroj se zároveň dostává do firem a zejména amerických státních institucí.

Apple vykázal silný meziroční růst. Oproti vánočnímu trhu ztratil, jde ale o tradiční sezónní výkyv.Apple vykázal silný meziroční růst. Oproti vánočnímu trhu ztratil, jde ale o tradiční sezónní výkyv. | Jan Sedlak

Apple už prodal 360 milionů mobilních zařízení se systémem iOS. V internetovém obchodě AppStore je pro ně možné stáhnout 600 tisíc aplikací, 200 tisíc z nich je ušitých na míru iPadu. To Applu zaručuje hodně silnou pozici pro nástup nových přístrojů s Windows 8 a novější verzí Androidu. Obsah je pro tento typ zařízení klíčový. Synchronizační službu iCloud používá 125 milionů uživatelů a obchod iTunes Store vygeneroval 1,9 miliardy dolarů, o 500 milionů více, než před rokem.

Žádný hybrid tabletu a notebooku

Prodeje počítačů Mac se drží na stabilní úrovni. Za poslední 3 měsíce jich Apple prodal 4 miliony. Oproti předchozímu čtvrtletí je to opět méně, meziroční nárůst je to nicméně zhruba o 6 procent, a Apple stále dokáže růst rychleji, než celý počítačový trh.

Tim Cook se v souvislosti s počítači vyjádřil k hybridům, které po příchodu Windows 8 mají kombinovat tablet a ultrabook. „Můžete zkombinovat opékač chleba a ledničku, ale uživatele taková věc nejspíše příliš nepotěší,“ myslí si. „K tomuto večírku se nepřipojíme,“ jasně naznačil, že Apple žádnou kombinaci iPadu a MacBooku Air nechystá. Cook si nicméně myslí, že i když poptávka po tabletech enormně roste a vzniká obrovský trh, prostor pro klasickou formu počítačů tu stále je. Apple v létě uvede novou verzi operačního systému Mac OS X Mountain Lion.

Pokles zažívají pouze iPody. Ostatní hardware stabilně roste.Pokles zažívají pouze iPody. Ostatní hardware stabilně roste. | Jan Sedlak

Přehrávače iPod meziročně poklesly. Zatímco před rokem jich Apple prodal něco málo přes 9 milionů, letošní druhé čtvrtletí zaznamenalo 7,7 milionu prodaných kusů. Tento trend už je zjevný delší dobu. Uživatelé iPody nahrazují chytrými telefony a Apple si tak iPhony na tomto byznysu sám do jisté míry parazituje. Roli hraje také to, že multimediální přehrávač není nutné tak často obměňovat.

Cupertino na příští čtvrtletí snížilo svá očekávání. „Ve třetím fiskálním čtvrtletí tohoto roku očekáváme příjmy 34 miliard dolarů,“ prohlásil finanční ředitel společnosti Peter Oppenheimer. Analytici počítali s výhledem přesahujícím 37 miliard dolarů. Apple nicméně vždy své odhady nasazuje velice nízko.

Cookova firma opět navýšila finanční rezervu. V současné době má na účtech 110 miliard dolarů, o 10 miliard více, než před třemi měsíci. Firma už koncem března oznámila, že část prostředků . Neustálé nabalování peněz a dobré finanční výsledky jsou umožněny především díky tomu, že Apple pracuje s hrubou marží 47 procent, což u konkurence rozhodně nebývá zvykem. Cupertino těží z toho, že má výborně optimalizovanou operativu a samozřejmě rovněž ze skutečnosti, že uživatelé jsou ochotní za výrobky platit.

Akcie Applu za poslední 2 týdny ztratily více než 80 dolarů a včerejší obchodování uzavřely na hodnotě 560 dolarů. Po oznámení finančních výsledků však tzv. „after market“ cena vyskočila o 8 procent a dá se čekat, že se více stabilizuje.