Daniel Křetínský koupil podíl ve francouzské televizní skupině TF1

Sídlo francouzské televizní skupiny TF1

Sídlo francouzské televizní skupiny TF1 Zdroj: profimedia.cz

Sídlo francouzské televizní skupiny TF1
Daniel Křetínský
3
Fotogalerie

Český podnikatel Daniel Křetínský koupil 5,1 procenta akcií ve francouzské televizní skupině TF1, svůj podíl chce dál zvyšovat. Křetínský podporuje fúzi skupiny TF1 s konkurenčním kanálem M6, podle něj by spojení přineslo divákům lepší televizní obsah. Francouzský úřad pro ochranu hospodářské soutěže má spojení obou firem schválit do léta 2022.

Křetínský byl dříve jedním z uchazečů o převzetí M6 spolu se společností Vivendi a Xavierem Nielem. Vítěznou nabídku ale podala TF1. Listu Les Echos Křetínský řekl, že bude v TF1 minoritním a pasivním akcionářem bez zvláštních práv.

Akcie televizní skupiny TF1 reagovaly na Křetínského prohlášení o tom, že podporuje fúzi obou médií růstem o 2,5 procenta na 8,70 eura. Polepšily si i akcie televizního kanálu M6, které vzrostly o 1,2 procenta. 

Na francouzském mediálním trhu získal Křetínský do své společnosti Czech Media Invest (CMI) už časopis Marianne, sedm časopisů od skupiny Lagardère, včetně známého titulu Elle, a 49 procent holdingu Le Nouveau Monde, který je jedním z akcionářů skupiny Le Monde vydávající stejnojmenný deník. Na francouzské půdě má dále podíl v síti supermarketů Casino.

Předloni také Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského a Patrika Tkáče převzal francouzská aktiva německé energetické společnosti Uniper, včetně plynových a uhelných elektráren.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.