Data operátorům vydělají víc než volání. Prý už za pět let

smartphone, aplikace

smartphone, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Výnosy z mobilních datových služeb mají pro operátory stále větší důležitost. Za pět let poprvé překonají příjmy z hlasové komunikace, předpověděla na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně pořádající asociace GSMA. V roce 2018 budou data generovat 559 miliard dolarů (10,8 bilionu korun), volání 547 miliard, míní GSMA. Připojené k internetu nebudou jen telefony, ale i další přístroje běžné potřeby.

Prudký nárůst mobilního datového provozu bude dán zvýšením počtu mobilních telefonů s připojením k internetu a také růstem objemu komunikace připojených zařízení mezi sebou. Již v roce 2017 budou jiná zařízení než telefony nebo tablety tvořit podle prognózy GSMA více než polovinu všech připojených přístrojů. Budou to například auta nebo měřiče spotřeby energií.

Ještě o rok dříve překročí prodej přístrojů s technologií NFC umožňující mobilní identifikaci, platby a další služby jednu miliardu, uvedl při zahájení veletrhu předseda představenstva mobilní asociace GSMA Franco Barnabe.

Předseda představenstva Telefóniky César Alierta upozornil na fakt, že náklady na budování infrastruktury pro stále větší objem datových přenosů nesou pouze mobilní operátoři, a nikoliv tvůrci obsahu. Varoval před přílišnou regulací ze strany státu i zdražováním kmitočtového spektra, které by mohly znamenat omezení investic v odvětví.

Počet SIM karet připojených k rychlému mobilnímu internetu se v lednu meziročně zvýšil o 43 procent na 1,6 miliardy. To byla necelá čtvrtina z celosvětového počtu aktivních SIM.