Dell koupil Gale Technologies. Je to jeho letošní sedmá akvizice

Michael Dell, CEO Dell

Michael Dell, CEO Dell

Dell o sobě dává po menší odmlce vědět a společně s posledními finančními výsledky ohlásil již sedmou letošní akvizici. Firma za nespecifikovanou částku koupila doposud soukromě vlastněnou a teprve čtyřletou společnost Gale Technologies. Na základě tohoto odkupu se chce ještě hlouběji ponořit to transformace z počítačové společnosti na firmu poskytující technologie do datových center. Z Gale vyroste také nová divize.

Michael Dell se rozhodl, že svojí společnost přetvoří podobně, jako se to před několika lety povedlo IBM – z výrobce počítačů a koncových zařízení na tvůrce technologií a služeb s vyšší marží určených do datových center. Tato proměna přichází v pravou chvíli. Dell, podobně jako HP, nezvládl chytit vlnu tabletů a chytrých mobilních zařízení a prodeje jeho počítačů se postupně propadají – jen za poslední kvartál o 19 procent. Počítačový trh se globálně propadá a propadá se také marže na jednotlivých přístrojích.

Naopak útraty za servery, sítě, úložné systémy, cloudy a další oblasti datových center rostou. Podle údajů analytických skupin by trh měl v příštím roce růst o jednotky procent. V této oblasti je navíc možné docílit vyšších marží díky spojení hardwaru se službami. I když se zisk Dellu v posledních třech měsících výrazně propadl, firma uvádí, že sleduje dlouhodobou strategii a čísla se jednou obrátí. Postupný převrat už je konkrétně vidět – serverová a síťová divize Dellu narostla o 11 procent, enterprise služby o 3 procenta a služby v oblasti datových center o 126 procent.

Sjednocování technologií

Dell si při svém přerodu výrazně pomáhá akvizicemi, které do jeho strategie zapadají. Gale Technologies už jsou sedmým letošním obchodem. Firma předtím koupila například Quest Software za 2,4 miliardy dolarů, Wyse Technology, SonicWall nebo AppAssure. Dell rovněž vytvořil softwarovou divizi.

Technologie Gale umožňují Dellu posílit v aktuálních IT trendu – sjednocování více prvků do jednoho komplexního systému. Firmy začínají nakupovat takzvané konvergované systémy, které v sobě sjednocují sítě, servery, úložné systémy, bezpečnostní technologie a potřebný software pro správu. Tyto „krabice vše v jednom“ jsou dodávány připraveny od výrobce pro dané účely, například pro provozování virtuálních počítačů či stavění cloudu. Není tak nutné kupovat jednotlivé komponenty zvlášť, ale pořídit si připravené řešení.

Gale Technologies podobné procesy umožňuje provést. Firmy díky němu mohou sjednotit svojí IT infrastrukturu a připravit jí pro efektivní chod daného typu aplikací, VDI nebo privátního cloudu. K dispozici je také správcovský nástroj, který vše umožňuje ovládat z jednoho místa. Podporovány jsou technologie různých výrobců a dokonce je ovládání veřejných cloudů jako Amazon EC2 či Rackspace.

„Gale Technologies skvěle zapadá do naší rodiny Active Infrastructure a poskytuje intuitivní, flexibilní a obsáhlé prostředí pro aplikace, virtuální počítače a privátní cloudy,“ říká k uzavřenému obchodu Marius Haas, prezident enterprise divize Dellu. „Kombinace globálního dopadu Dellu a jeho rozsáhlého portfolia s našimi lidmi a technologiemi umožníme firmám vylepšit efektivitu a výkon dnešních i budoucích datových center,“ doplňuje současný výkonný šéf Gale Technologies.

Dell už několik kroků ke konvergovaným systémům udělal, naposledy se . Podobné technologie nicméně nabízí i HP, Cisco, IBM či Oracle. Pro tento typ firem je přechod na kompletní řešení výhodný. Servery a další součásti datových center se totiž stávají čím dál větší komoditou s nižší marží a tyto kompletní balíky služeb umožní příjmy navýšit.

Pro Dell znamená odkup Gale také strategickou roli. Získaná firma byla například partnerem Cisca a EMC a právě Cisco před pár dny oznámilo odkup společnost Cloupia, která dělá prakticky to samé, co Gale Technologies. Jeden z velkých správcovských softwarů Dellu byl postavený na produktu společnosti DynamicOps, kterou letos odkoupil VMware. Teď má Dell vlastní náhradu.

Společně s odkupem Gale byla v Dellu vytvořena nová divize Enterprise Systems & Solutions, která bude mít za úkol vyvíjet a dodávat integrovaná řešení a sjednocovat komponenty do komplexních a předpřipravených systémů. Vybudován má být i framework pro správu velkých IT infrastruktur.

„S tím, jak se zákazníci stále více přesouvají ke kompletním integrovaným systémům, jsme díky našim technologiím dobře nasměřováni v tom, abychom z tohoto trendu těžili,“ věří šéf této nové divize Dario Zamarian, jež dříve v Dellu velel sítím. Jedním z prvních produktů nové sekce má být vylepšený Active System Manager rozšířený právě o technologie Gale. Bude součástí AC800 i vStart a k dispozici má být začátkem příštího roku.

Dell nejspíše bude v akvizicích pokračovat i v budoucnosti. Na účtech má stále přes 11 miliard dolarů, které může k tomu účelu využít. Gale Technologies bylo založeno v roce 2008, nemělo žádnou investici a mezi největší zákazníky patřily firmy jako Ericsson, BT, Alcatel-Lucent, Fujitsu či Verizon. Firma zaměstnává kolem stovky lidí, kteří přejdou do Dellu. Nový majitel plánuje další posilování týmu a větší investice.