Disney zažívá zlaté časy. Jeho šéf loni vydělal přes 700 milionů korun

Disneyland, Walt Disney

Disneyland, Walt Disney

Generální ředitel amerického mediálního gigantu Walt Disney Bob Iger si loni vydělal více než 37 milionů dolarů (přes 710 milionů korun). Jeho mzda tak stoupla o 18 procent poté, co firma vykázala rekordní celoroční zisk i tržby.

Z Disneyho se stává nejvýznamnější hráč v Hollywoodu. Iger si svůj rekordní plat zasloužil. Pro firmu totiž úspěšně řídil převzetí filmového studia Lucasfilm za více než čtyři miliardy dolarů. Studio založené Georgem Lucasem je známé mimo jiné díky slavné filmové sérii Hvězdné války. Firma Walt Disney zvýšila celoroční čistý zisk o 18 procent na 5,7 miliardy dolarů. Její tržby stouply o tři procenta na 42,3 miliardy dolarů.

Po nákupu komiksového vydavatelství Marvel z roku 2009 Disney loni pokračoval v získávání hotových úspěšných produktů. Platí to pro hlavní výtvor Lucasfilmu, sérii Hvězdné války. Ta je dle součtu celosvětových tržeb všech dílů třetí komerčně nejúspěšnější filmovou řadou všech dob (po Harrym Potterovi a bondovkách). Právě sérii Hvězdné války přitom chce Disney využít nejvíce – v roce 2015 by měl do kin přijít již sedmý hraný snímek ságy. Součástí obchodu jsou také částečná práva na další franšízu, Indiana Jonese.

Filmové nákupy studia Walt Disney

Miramax(1993) legendární studio stojící za řadou oscarových filmů (cena: 60 milionů dolarů)
Pixar(2006) animační studio spoluvlastněné Stevem Jobsem, klíčový hráč na trhu (cena: 7,4 miliardy dolarů)
Marvel(2009) komiksové vydavatelství, filmy podle jeho hrdinů utržily miliardy dolarů (cena: 4,24 miliardy dolarů)
Lucasfilm(2012)tvůrce série Hvězdných válek (cena: 4,05 miliardy dolarů)