EU chce být světovým průkopníkem: chystá mobilní sítě 5G

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská unie se chce stát světovým průkopníkem v nasazování mobilních sítí páté generace (5G) do ostrého provozu. Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroes na tento účel uvolnila investice ve výši 50 milionů eur. Rozdělí je mezi různé organizace, které na výzkumu a vývoji 5G sítí pracují.

„Chci, aby 5G bylo prosazeno evropským průmyslem a založeno na evropském výzkumu,“ vzkazuje Kroes ve svém prohlášení. Investovaná částka má společně s investicemi dalších soukromých subjektů zajistit to, aby Evropa mohla být do roku 2020 pokryta další generací rychlých mobilních sítí, což má podle Kroes nejenom zvýšit konkurenceschopnost unie, ale také vytvořit nová pracovní místa.

Na výzkumech v oblasti 5G sítí se v Evropě podílí několik desítek firem, univerzit a výzkumných institucí. Evropských 50 milionů eur, které Kroes uvolní ze získané miliardy eur na digitální záležitosti, má mimo jiné snížit finanční riziko soukromých subjektů. EU chce se soukromým sektorem rizika sdílet a tím mu uvolnit ruce.

Všichni bádat dohromady

Jedním z největších programů, jež si na milionové investice přijde, je METIS. Ten byl založený Evropskou komisí, má fungovat minimálně 30 měsíců a získal čerstvou investici ve výši 15,8 milionu eur. V rámci projektu pracuje 80 lidí na plný úvazek a v drtivé většině případů jde o odborníky, které dodaly právě firmy, univerzity a mobilní operátoři.

Na METISu se podílí například British Telecom, Deutsche Telekom, Orange/France Telecom, Telecom Italia, Telefónica, Portugal Telecom a z firem pak Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Thales Communications či Huawei. Přispívá i několik evropských univerzit a také německý softwarový obr SAP a automobilka BMW.

Neelie KroesNeelie Kroes | profimedia.cz

V rámci projektu METIS se zkoumá například to, jak budou moci 5G sítě obsluhovat mnohonásobně větší počet připojených uživatelů a zařízení z jedné lokality, jak maximálně snížit odezvy, zvýšit výdrž baterií koncových zařízení při přijímání vysokorychlostního bezdrátového signálu a důležitá má být také mnohonásobně vyšší celková propustnost dat.

Evropská unie kromě METISu podporuje také řadu dalších podobných iniciativ, například 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO a PHYLAWS.

Internet věcí a mobilního připojení

Rychlé mobilní sítě budou v budoucnu velice důležité. Do roku 2020 má například oproti roku 2010 narůst přenos mobilních dat asi třiatřicetkrát s tím, že tou dobou má být většina internetových přístupů uskutečňována skrze mobilní sítě a zařízení. Zasloužit se o to mají nejenom chytré telefony a tablety, ale také různé senzory a koncept „internetu věcí“.

„Každý ekonomický sektor se stává digitálním a každá firma a každý obyvatel EU musí vědět, že mohou využívat jednoduše přístupný, rychlý a spolehlivý mobilní internet,“ uvádí k tomu zpráva EU.

Počet SIM karet připojených k mobilnímu internetu v současné době tvoří 1,6 miliardy, což je necelá čtvrtina celosvětového počtu aktivních karet. Číslo každý rok roste o stovky milionů karet.

Mobilní data navíc mají v budoucnu operátorům vydělávat více, než klasické volání a SMS. V roce 2018 podle odhadů GSMA operátoři z dat vygenerují příjmy kolem 559 miliard dolarů, zatímco z volání 547 miliard. Operátoři nyní aktivně řeší tak, jak na datech postavit nové obchodní modely.

EU už se dříve na podobných investičních programech podílela, když stála za nasazováním technologií jako GSM, 3G, UMTS a 4G. Unie mezi léty 2007 a 2013 do výzkumu nových generací sítí investovala přes 700 milionů eur a polovina z toho šla právě na sítě mobilní, hlavně na 4G.

Neelie Kroes původně chtěla budovat rozsáhlý projekt evropského internetu, původní rozpočet o více než 9 miliardách eur ale a musí tak čerpat pouze z jedné miliardy. Namísto přímé podpory budování optických a bezdrátových sítí se tak může soustředit alespoň na investice do výzkumu a vývoje. Na ty šéfové EU na následujících 7 let , než v předchozím období.