Facebook cílí na dětské uživatele

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sociální síť Facebook vyvíjí technologii, která by umožnila přístup na sociální síť dětem mladším 13 let a zároveň by rodičům umožnila chránit děti před nebezpečnými vlivy na internetu. Píše o tom list The Wall Street Journal.

Společnost Facebook oficiálně zakazuje vytvořit profil uživateli mladšímu 13 let, mnoho dětí ale tento zákaz obchází a o svém skutečném věku lže.

Facebook testuje mechanizmy, které by umožnily rodičům propojit svůj účet s účtem dítěte a kontrolovat, koho si děti zařadí mezi přátele a jaké aplikace na sociální síti využívají. Firma by díky tomu získala i souhlas rodičů se zpracováním osobních údajů dětí, což vyžadují americké zákony.

Pokud by se Facebooku podařilo zajistit legitimní přístup dětí mladších 13 let na svou síť, získal by tak možnost proniknout na trh s placenými hrami pro děti. Ten nyní ovládají Apple a Google díky svým platformám pro chytré mobilní telefony.

„Současné zprávy ukazují, jak je obtížné zajistit věková omezení na internetu, zejména v případech, kdy rodiče chtějí, aby jejich děti mely přístup k internetovým službám,“ uvedli zástupci Facebooku. „Stále se snažíme vyřešit, jak nejlépe pomoci rodičům se zajištěním bezpečnosti pro jejich děti v rychle se měnícím internetovém prostředí.“

Přestože je Facebook oficiálně přístupný až od 13 let, mnoho dětí pravidla obchází. Nedávný průzkum ve Spojených státech ukázal, že sociální síť využívá 7,5 milionu dětí mladších 13 let, z toho pět milionů mladších deseti let. Ve víc než třetině případů těmto dětem pomohli vytvořit facebookový účet rodiče.

Zástupci americké justice úsilí Facebooku vítají. Ministr spravedlnosti státu Maryland Douglas Gansler prohlásil, že cílem by mělo být vytvoření bezpečného útočiště pro děti na sociální síti.

Aktivisté za práva dětí ale vnímají vytvoření zvláštních facebookových účtů pro děti mladší 13 let spíš negativně. Podle nich by se spíš firma měla snažit rodičům vysvětlit, že by jejich děti před dosažením stanovené věkové hranice vůbec neměly mít na Facebook přístup.